Ennyire érdeklik Orbánt a külhoni magyarok: Most épp Szerbia felé tesz határozott nyelvcsapásokat

Már ott tartunk, hogy "Magyarországnak fontos lenne, ha Szerbia mihamarabb az Európai Unió tagja lenne." Feltételek nélkül.

Ceterum censeo, Szerbiát fel kell venni – fogalmazott Orbán Viktor a múlt héten megrendezett, 30 éve szabadon című konferencián a nyugat-balkáni ország európai uniós csatlakozásáról beszélve, hozzátéve: az ország tagságához nagyobb érdek fűződik az unió részéről, mint a szerbekéről. Ezt a tényt tudomásul kell venni és fel kell őket venni.

A Magyar Nemzet megkeresésére Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa kiemelte: a jószomszédi kapcsolatok és biztonságpolitikai szempontok is közrejátszanak abban, hogy Magyarország támogatja a balkáni állam csatlakozását. A Balkán-szakértő kiemelte azt is:

ha Szerbia tagország lenne, uniós szinten lehetne stabilizálni az elsősorban a migrációs helyzettel kapcsolatos problémákat is.

A Fidelitas egyébként tavaly nyáron odáig ment, hogy kijelentették: a magyar-szerb kapcsolatok 10 éve nem voltak olyan jók, mint napjainkban. (Kedden Orbán a szlovák kapcsolatokról is épp ugyenezt mondta.)

Orbán Viktor rendre úgy áll ki Szerbia európai uniós integrációja mellett, hogy egyszer sem tér ki a helyi magyarság számára sérelmes ügyekre. Pedig abból amúgy akad bőven, ráadásul Szerbiának esze ágában sincs bővíteni a területén élő kisebbség jogköreit.

Emlékezhetünk arra a zseniális külpolitikai megvillanásra, mikor Szijjártó Peti 2017 októberében, a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság szabadkai ülését követően azt mondta, hogy

a magyar kormány nagyra becsüli azt, ahogyan a szerb kormány az országban élő magyar közösséggel bánik. 

Aztán pár óra múlva vajon mi díszelgett a vajdasági Nagybecskereken a házak falán? Ez:

„Gané magyarok”.

De az sem volt olyan rég, mikor Délvidéken szerbek vertek agyon egy 18 éves magyar fiút. Nagyjából másfél éve.

Ja, és a Fidelitas által körülujjongott, a Fidesz szerbiai magyar szövetségeseként funkcionáló - "a magyar-szerb kapcsolatok utóbbi 10 évben tapasztalt javulásában elévülhetetlen szerepet vállaló" -  VMSZ amúgy másfél éve konkrétan a Délvidék elcsatolását ünnepelte.

Szóval, egyre sikeresebbnek tűnik a magyar küpolitika. Is. Emlékezhetünk rá, hogy a Fidesz Románia EU-tagságát is csont nélkül szavazta meg.