Tudtad, hogy van egy nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszterünk? De mégis, kicsoda Mager Andrea?

Ahogyan a dolgok állnak, nevezhetnénk a nemzeti vagyon kijátszásáért felelős miniszternek is. Mager Andrea nevét viszonylag ritkán halljuk, szinte sosem nyilatkozik, nem mutatkozik, miközben a Forbes legbefolyásosabb nőket felsorakoztató listáján közélet kategóriában a 4. helyezett (Novák Katalin, Orbán Ráhel és Varga Judit előzi meg).

Mager Andrea a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte tanulmányait, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán diplomázott, majd posztgraduális képzések keretein belül pénzügyi stabilitási és versenyjogi témájú oktatásokban részesült Svájcban, Oxforban, Washingtonban és Frankfurtban. Angol, orosz és olasz nyelven beszél. 

2001 és 2007 között a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott, főosztályvezető, szervezeti egység vezető, majd igazgatóhelyettesi pozícióban. Főként a pénzügyi stabilitás volt a szakterülete, de eredményei között tartja számon azt is, hogy 50%-os létszámleépítést vitt végbe 4 év alatt, folyamatos minőségi cserével - egyáltalán nem biztos, hogy ezt a kirúgott munkatársak is olyan nagy eredménynek tekintik, könnyen lehet, hogy megfelelő motivációval és képzéssel a többségük megmenthető lett volna. 2002 és 2006 között a MKB Magán- és Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatóságának elnöke, majd felügyelőbizottsági tagja lett - ennek fényében különösen szégyenteljes, hogy nem emel szót a 2010-ben ellopott 3000 milliárdnyi magánnyugdíjpénztári vagyon elherdálása ellen, pedig ez a kormány egyik legdurvább merénylete volt. 

2007 és 2010 között a Gazdasági Versenyhivatalnál dolgozott, szakterülete a versenyjog volt, versenyhivatali eljárások lefolytatásában vett részt, majd 2010-től a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgató lett, ahol fő célja a vállalat pénzügyi stabilitásának és eredményes gazdálkodásának helyreállítása volt. 2011 és 2016 között visszatért az MNB berkeibe, a monetáris tanács tagjaként a jegybanki alapkamat és a monetáris politika alakítása volt a feladata, majd 2018-ig a Miniszterelnökség postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosa lett. Ezt követően pedig, 2018-től már a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként az állami tulajdonú nagyvállalatok feletti tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorolja, továbbá felügyeli az állami vagyont, a gazdálkodást, a nemzeti közműszolgáltatásokat, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat, a postát és a szerencsejátékot. Ezen minőségében azért lenne pár kérdésünk: miért nem lép, amikor Mészáros Lőrinc mérhetetlen gazdagodását látja, miért nem tesz semmit a rendszerszintű korrupció ellen, hogyan tűrheti el, hogy a pártja szanaszéjjel lopja az országot? Persze ezek csak költői kérdések. 

Vagyonnyilatkozata alapján az biztos, hogy elviekben nagyobb vagyona van, mint a szinte nincstelen Orbán Viktornak, vagy csak nincs Lölő márkájú pénztárcája. Egy XII. kerületi, 134+54 nm-es ingatlan, két 62 nm-es, II. kerületi ingatlan és ugyanitt egy 19 nm-es garázs. Utóbbi három ingatlanhoz ezt a megjegyzést írta: ingyenes (2020). Persze, teljesen hihető, hogy valaki csak úgy kap rózsadombi lakásokat ingyen. Emellett jelentős vagyona is van: több mint 80 millió forintnyi megtakarítással rendelkezik. Kétszer elvált, egész jó parti lehet. Várjunk csak, keresztény erkölcsök… el lehet venni elvált nőt? Minimum furcsa, hogy Mager vagyonnyilatkozata nem a megfelelő módon készült el 2020-ban: 40 millió forintnyi földterület ugyanis egyszerűen kimaradt belőle, mert egy évvel korábbi adatokat másoltak át. Tegye fel a kezét, aki 1: egyik évről a másikra könnyedén vásárolna ennyiért földet, illetve 2: el is felejtkezne róla. A második volt férje, Bártfai Béla a Várban bérel lakást (ha azóta még nem vette meg), Rákay Philip szomszédságában

2018-ban derült fény arra, hogy Mager Andrea rózsadombi, háromszintes házába majdnem 60 cég van bejegyezve, melyek közül többnek adótartozása van, összességében százmilliós nagyságrendű kárt okoztak a magyar államnak. Emellett az egyik ilyen cég, az Entebbe Invest Zrt. 260 milliós tartozással a NAV legnagyobb adótartozásokkal rendelkező cégek listáján is szerepelt. A miniszterasszony állítja, hogy fogalma sincs a céghálóról de hát az ő háza, hogyne lenne. Mager volt férje, Balogh Sándor, a vizes VB-t rendező állami cég, a Bp2017 Kft. volt gazdasági igazgatója és ügyvezető-helyettese 2019-ben szökött Dubaiba, miután adócsalás és befolyásvásárlás gyanúja miatt körözést adtak ki ellene, de egy németországi piramisjátékban is felmerült a neve, azzal, hogy 33 milliárd forintos kárt okozott, több ezer embernek. Dubai után Afrikába szökött, ami egyébként ismerős terep számára és ingatlanokkal is rendelkezik ott. Miután nemzetközi körözés is ki van adva ellene, elvileg nem utazgathatott volna, de milyen a jó “szerencse”, a police.hu oldalon pont akkor volt adminisztrációs hiba, amikor Balogh Dubaiból Afrikába szökött, így nem voltak láthatóak az adatai egy rövid ideig. És pont akkor. Hát nem furcsa?

Úgy tűnik, hogy Mager Andrea a miniszterelnök megbízott pénzembere, vagy legalábbis a háttérben sokkal fontosabb személy, mint amilyennek tűnik.