Békés Márton még mindig nem emlékszik

Sok fideszes csinovnyikkal van ez így. Békés Mártonnal sokszor előfordul. Békés Márton megint egy nagyon gyenge alákérdezős interjúban mondhatta el fideszes kultúrharcos bullshtjeit, most épp arról, hogy jelen van-e még a magyarországi jobboldalon az antiszemitizmus. Spoiler: természetesen nincs.

Benjámín Netanjáhú volt izraeli kormányfő szerint „az antiszemitizmus elleni fellépéséért igen sokat tett a magyar miniszterelnök”. Ezt az egymással egyébként nem túl jó viszonyban lévő hazai zsidó szervezetek (EMIH, Mazsihisz) is készségesen elismerik, de legutóbb a Zsidó Világkongresszus elnöke is ráerősített. Az elmúlt tíz évben nemcsak a magyar–izraeli kapcsolatok fejlődtek, de a hazai izraelita közélet is szervesen bontakozik ki, 2017-ben például úttörő, kétkötetes Talmud-fordítás jelent meg, a kormány zéró toleranciája az antiszemitizmussal kapcsolatban vitathatatlan (nem úgy, mint az ellenzéké), zsidó lapok pedig nemcsak hogy működnek (Múlt és Jövő, Szombat, Új Élet), hanem kínálatuk bővül, legutóbb például egy nagyon informatív, szabadelvű-konzervatív termékkel, a Neokohn.hu-val

- fejtette ki Békés a Mandinernek adott interjújában, hogy miért nincs Magyarországon antiszemitizmus. Egészen röviden azért, mert Orbán Viktor nagyon sokat tett ellene. De mit tett érte Békés Márton azon kívül, hogy mostanában épp Orbán Viktor végbélnyílásánál rendeződik hasonszőrű társaival spirálba every day?

Hogy pontosan mit és mit nem tett, azt egy korábbi cikkünkben válaszolta meg egykori főszerkesztőnk:

"Talán már nem is emlékszik arra, amikor még jóval kevesebb pénzért, majdhogynem ingyen, szimpla kedvtelésből „balliberálisozott” és feszegette a „zsidó-nemzsidókérdést” mint ifjú egyetemista a Hazafi néven általa főszerkesztett konzervatív elméleti, kulturális és kritikai havilap hasábjain. Biztosan az én emlékem csal, hogy egy Majoros-szemináriumon közel félórán keresztül kellett győzködnöm arról - a ma már a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának székében ülő „vezetőtörténészt” - hogy 1956 forradalom volt és nem ellenforradalom.

Ezer százalék, hogy én emlékszem rosszul, hogy egy rakás hallgató azon akadt ki akkortájt az egyetemen, mert az a hír járta, hogy az egyik „kollegájuk” állítólag annak a Savaria Skins nevű bandának volt a tagja, amely meggyalázta a szombathelyi zsidótemető sírjait és amely létrehozta a magyar nácik honlapját.  

De mindegy is, hiszen az elme kiszámíthatatlan, idővel sokat tesz hozzá a valóban megtörtént eseményekhez, illetve sokat is vesz el a megvalósult dolgokból. Mindenesetre soha nem tudtam megérteni az egyre harcosabb Békés Márton világát, aki véleményem szerint legalább akkora pálfordulást vitt véghez, mint maga a keresztényeket üldöző Saul, csak sajnos nem akkora "heppienddel". A renegátok élete persze csupa rejtély és titkolózás, hovatovább konspiráció.

Hát hogyan is nézne ki, ha Schmidt Mária mindent tudna a kis Homo Nuovoról. Hiszen korunk hőse samesz lett, méghozzá nem is akármilyen. Dózsa László sem álmodta szebbnek azt az új seprőt, azt a művészi mozgást, amit a mi Pecsorinunk már az egyetemen is kiválóan alkalmazott az általa kiszemelt oktatókkal szemben. Az a tipikus „felfelé nyal, lefelé tapos” típus ugrott be nekem már akkor is, mindez persze kézállásban 360 fokos fordulattal, majd flick-flack mozdulat közben.

Damnatio Memoriae, így hívjuk szűkebb értelemben az emlékezet kitörlését, tágabb értelemben pedig a múlt meghamísítását. Nos, az ebben jeleskedő kultúrharcos sztártörténészek keresve sem találhattak volna jobb tanítványt Békés Mártonnál. Hiszen, ha jól hallom, akkor már az egykori barátait sem ismeri meg a terrorakadémia legmagasabb akadémiájának legfőbb akadémikusa.

Kedves Márton! Most nem mennék bele megint a neverending forradalom-ellenforradalom vitánkba, de azért elmondom, hogy ma Magyarországon „konzervatívnak, népinek, nemzetinek lenni”, amikor így ezekkel a szavakkal jellemzi önmagát a láncszavazatokkal és félelempropagandával hatalomra jutó, közpénztolvajokból és csinovnyikokból álló, a nemzeti szót a dohányboltok szintjére lezüllesztő orbánista szolgahadsereg, ami ma a Fidesz és a magyar kormány, nemcsak, hogy nem „szexi”, nemhogy nem „forradalmi”, hanem egyszerűen alantas és gusztustalan.

Ma egy tisztességes írástudó Márton nem a múltat hamisítja, hanem vagy csendesebben vagy kevésbé csendesen, de valahogyan kritizálja az ellenzéket rákosista eszközökkel leszalámizó hatalmat."