Érdekli-e a kormányt, vajon hányan védettek valójában?

Többször írtunk már arról, hogy a masszív oltásellenességnek egyik oka a hibás kormányzati kommunikáció. Ha egy vezető kommunikációja nem egyértelmű, nem koherens és nem átlátható, akkor az könnyen bizonytalanságot szül a társadalom álhírekre fogékony tagjaiban és csoportjaiban. A helyzet ezen a téren változatlan, azonban súlyosbító körülmény, hogy egyre több olyan, hivatalosnak tekinthető mérési eredmény áll rendelkezésünkre, mely egyértelműsíti: a kínai Sinopharm vakcinával oltottak jó részének védettsége csupán illúzió.

Nagyon leegyszerűsítve a vakcinák által adott védettség két szinten valósul meg: antitestes és sejtes immunitást kapunk – téves az az elképzelés, miszerint ha antitestes védelem nincs, attól még sejtes immunitás lehet, a kettő együtt kell, hogy járjon. Az antitestek szintjének mérésére szolgálnak azok a tesztek, melyekből a főváros 20 ezer darabot biztosított azoknak, akik nem voltak biztosak abban, hogy védettek. A helyek pillanatok alatt beteltek és bár a felmérés nem reprezentatív, az eredmények azt mutatják, hogy a Pfizer-BioNTech, a Moderna, és a Szputnyik kiválóan teljesített, az AstraZeneca közepesnél jobban, ám a Sinopharm vakcinával oltott, 60 évnél idősebb emberek közel negyede, 24% egyáltalán nem védett, annak ellenére, hogy be van oltva. A Semmelweis Egyetem a korábban negatív antitest-tesztet produkáló oltottak vizsgálatánál valamivel jobb, de kicsit sem kielégítő eredményre jutott, az ő vizsgálatuk szerint 18% az eredmény, vagyis az a vizsgálat is alátámasztotta, hogy a Sinopharmmal oltott 60 évesnél idősebb személyek védettsége igencsak kérdőjeles.

Az ellenzék az oltásokkal kapcsolatban mindig is egyértelműsítette, hogy kell az oltás, ám a keleti vakcinák, melyek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével nem rendelkeznek, kellő óvatossággal használandók. A Fidesz erre feltolta a potmétert és azt harsogta, hogy “a baloldal oltásellenes”. A Sinopharm vakcinája 18-59 éves személyek oltására ajánlott, a magyar kormány tehát teljesen hibásan járt el, amikor ennek ellenére elkezdte vele oltani a 60 év felettieket. A valódi védettséget figyelmen kívül hagyták és csak az oltottak számát hajtották, ehhez kötötték a lazítások mértékét, most pedig érzik, hogy ez így, ebben a formában tovább már nem védhető.

Bár Novák Katalin közölte, hogy a kormánynak tulajdonképpen semmi kedve tesztelgetni, Gulyás Gergely is inkább Gyurcsányozott egyet valódi válasz helyett, de már ők is látják, hogy megkerülhetetlen a kérdés. Orbán Viktor a pénteki propagandainterjúban jelentette be az ezzel kapcsolatos következő lépést, miszerint mindenki számára elérhető a 3. oltás, ha eltelt 4 hónap a 2. oltást követően (ettől a háziorvos eltérhet), illetve az egészségügyi dolgozók részére kötelező lesz az oltás.

Rusvai Miklós, Zacher Gábor, Szlávik János, tehát gyakorlatilag az összes oltásos celebdoki a 4. hullámmal riogat, de ahogyan a 2. és a 3. hullámnál is jellemző volt, a kormány nem közli a cselekvési tervét. Fontos lenne tudni, hogy valójában milyen védettséggel vágunk neki a 4. hullámnak, ezért különösen a Sinopharmmal oltottaknál, de adott esetben az AstraZenecával, Janssennel oltottak esetében is ellenanyagtesztre lenne szükség, nemcsak 3. oltásra. Elvárhatatlan, hogy ezt az emberek fizessék ki, különösen azért, mert nem ők hibáztak. Presszionálva voltak, hiszen Orbán Viktor kijelentette februárban, hogy aki nem fogadja el a kínait, az megy a sor végére. Ezért sokan inkább elfogadták. Vajon, aki közülük nem védett, azzal mi lesz?

Azt már látjuk Izrael példáján, hogy ha robban a Delta variáns, még akkor is igaz, hogy a súlyos megbetegedések a magas átoltottságnak köszönhetően nagyon alacsony szinten maradnak. Izrael jelenleg nem olt 3. oltással, ők a Delta variáns ellen is hatékony, engedélyeztetés alatt lévő Pfizerre várnak, amire Orbán Viktor nemet mondott. Azonban a kezdeti felfutás óta mára Európa legkevésbé átoltott országai közé csúszunk lefelé, emellett fogalmunk sincs, hányan védtelenek valójában - a 80 év felettiek esetében akár az 50%-ot elérheti a védtelenek aránya, pedig őket veszélyezteti leginkább a betegség. Az oltások iránti bizalmatlansággal is kezdeni kellene valamit, mert így esélyünk sincs a nyájimmunitásra.

A kormány persze továbbra is a sikerpropagandát nyomja, de ahelyett, hogy az oltások számát harsogják, a 4. hullámra vonatkozó konkrét terveket szeretnénk hallani. De mindenekelőtt ingyenes teszteket és harmadik, más típusú oltást kell biztosítani azoknak, akiknél a védettség nem kielégítő. És nem ég Orbán Viktor arca, amikor ezek az emberek a nagyváradi parkolóba, Romániába utaznak ki oltásért, miközben itthon is hegyekben áll a vakcina.