Több százezer magyart foszthat meg szavazati jogától a kormány

Több százezer magyart foszthat meg szavazati jogától a kormány
Fotó: zsurpubi.hu

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ámító-kábító kommunikációja pörög, mint a Fidget Spinner. A kereszténydemokrata agytröszt állítólag nagyon elszánt abban, hogy egyszerűsítsék az anyakönyvi vonatkozásokat, és akár a választási szabályokon is változtassanak a határon túli magyarokkal kapcsolatban.

A KDNP elnöke szerdán a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei zárókonferenciáján arról értekezett, hogy számításai szerint a Magyar Állandó Értekezlet ülésére várhatóan elérik a kitűzött cél, és meglesz az egymillió új magyar állampolgár, illetve azt is magabiztosan jelentette ki, hogy a jelenlegi helyzetben ez az egyetlen lehetséges válasz Trianonra.

Egy évvel a választás előtt hirtelen eszébe jutott, hogy a programokban résztvevőknek lehetnek a honosítással kapcsolatban bürokratikus nehézségeik, melyek ráadásul a szavazatok leadásánál is problémát okozhatnak. Ezért Zsolti most arra kéri az érintetteket, hogy írják le a neki a gondokat.

Mondhatnánk, hogy megható ez a kereszténydemokrata érdeklődés és a nemzeti érzelemmel dúsított látványshow, de igazából nem az. Valójában, a kormány a gondosan megtervezett kábító-manőverekkel megint nagyon jól lavíroz az emberi életutak fölött.

Gondoljunk csak végig néhány "apró" részletet Semjén pörgésével kapcsolatban!

- Az külhoni honfitársaink már most is egyszerűbben tudnak szavazni, mint azok, akik dolgozni mentek külföldre, és a választás ideje alatt is ott tartózkodnak majd. Míg a magyarországi lakcímmel rendelkezőknek csak és kizárólag a nagykövetség épületében, a választás napján van lehetősége leadni voksukat, addig akinek nincs magyarországi lakcíme, (zömében határon túli magyarok) ennél sokkal könnyebben és költséghatékonyabban, postai úton is eljuttathatják szavazatukat.

- Amellett, hogy örülünk a honosított állampolgárok lehetőségeinek, az a hatalmas, lassan szintén egymillió főt megközelítő tömeg, aki az Orbán-kormány miatt kényszerült elhagyni a hazáját, nem érdemelne hátrányos megkülönböztetést. Valószínűleg tudják ezt a Fidesz-KDNP részéről is, de számukra nem támogatható egy olyan közösség, akik jó eséllyel "Viktor takarodj!" jelszót tűznének a zászlajukra. Ezért bíznak benne, hogy a "kalandvágyból" külföldre kényszerültek nem tudnak majd nagy számban száz kilométereket utazgatni a nagykövetségekre, hogy szavazhassanak.

- A határon túli magyarok szavazatára ugyanakkor nagyon számít a Fidesz, hiszen - olykor lóháton feszítő Semjénnel az élen - komoly propaganda-hadjáratokat vezetnek a csonka országon kívülre. 2018 közeledtével újabb szintet ugrott a dörgölődzés, ki kell dorombolni a voksokat az elszakított területekről is.

Persze, hiába kiabálnánk társadalmi szerződést lobogtatva, hogy ez nagyon durva diszkrimináció, mindig érkezik válaszként kellő cinizmus és lekezelő stílus a hatalom részéről sorosozás, simicskázás, liberálisozás, esetleg migránsozás formájában. A cél a Fidesz számára a legaljasabb lett, miközben az álnemzetiség reflektorfényében dicsőítik magukat, a megvezetett közönség pedig rendíthetetlenül tapsol.