Semmi különös, csak ismét lepontozták Brüsszelben a magyar jogállamiságot

Továbbra is jelentős probléma a korrupció, veszélyben a média sokszínűsége is. Ennek pedig komoly következményei lehetnek. 

A 2020-as jogállamisági jelentésben is a legtöbb kritikával illetett országként szerepelt hazánk az Európai Bizottság jogállamisági jelentésben, idén sem történt ez másként. 

A jelentés aggályosnak tartja, hogy a Kúria elnökét az Országos Igazságszolgáltatási Tanács negatív véleménye ellenére választották meg, és azt a bizottsági ajánlást is figyelmen kívül hagyta Magyarország, amely a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanács hatáskörének formális megerősítését írta elő annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a Nemzeti Igazságügyi Hivatal elnökének hatásköreit. 

Pozitívumként azt említették meg, hogy az eljárások hosszát tekintve nincs különösebb probléma, magas szintű a digitalizáció és tovább emelik a bírák és ügyészek fizetését. Nos, ez is valami... 

A korrupciós intézkedésekkel kapcsolatban nem tudtak pozitívumot kiemelni, különösen azok hatékonyságát bírálták. Megállapították, hogy  

a független ellenőrzési mechanizmusok továbbra sem elegendőek a korrupció felderítéséhez. Továbbra is aggodalomra ad okot a szisztematikus ellenőrzések hiánya. A legfelsőbb szintű tisztviselőkkel és közvetlen körükkel kapcsolatos vádak kivizsgálásának eredményei pedig továbbra is korlátozottak. 

Az Európai Bizottság felrója azt is, hogy a politika és a közbeszezésekben nyertes üzleti kör összefonódása továbbra sincs a magyar vizsgálódások érdeklődésének középpontjában. 

Megjegyzik, hogy hazánkban még mindig veszélyben van a média sokszínűsége és aggasztó a helyzet a Médiahatóság függetlenségével és hatékonyságával kapcsolatban is. 

A kormánypárti propagandagyárak pedig alighanem már felkészültek egy jó adag “Brüsszelezésre”, meg “Sorosozásra”. Lehet, hogy őket és az alternatív valósággal etetett fideszes szavazókat megnyugtatja ez a “válasz”, a gond csak az, hogy az Orbán-kormány tevékenységét figyelő jogállamisági jelentésnek komoly tétje van, ugyanis több milliárd eurónyi forrás jóváhagyásáról vagy éppen visszatartásáról dönthet.