Ha nem értenéd, miért félelmetesen súlyos a lehallgatási botrány, itt a válasz

Szerda reggel egy oknyomozó újságírónál kopogtatott az orosz rendőrség. Magyarország pontosan ugyenezen az úton jár.

Az orosz rendőrség szerdán házkutatást tartott egy olyan újság főszerkesztőjének moszkvai otthonában, akinek kiadványát nemrégiben "külföldi ügynöknek" minősítettek.

Roman Dobrohotov, a The Insider hírportál főszerkesztője szerda reggel azt posztolta a Twitteren, hogy „rendőrök kopogtatnak” lakása ajtaján. „Úgy tűnik, mintha razzia lenne” - írta.

Orbán Viktor régóta azoknak a keleti diktátoroknak a kegyeit keresi, akik olyan rezsimet építettek ki, ahol újságírókat gyilkolnak le, újságírókat börtönöznek be, ahol ellenzéki politikusokat, vagy ellenzéki véleményformálókat sújtanak börtönbüntetéssel. Így működött ez a kommunizmus idején is, csak azóta sokkal fejlettebb lett a rendszer. Orbán Viktor és brigádja immár úgy tud mocskos zsarnokként a hatalma fenntartása érdekében ocsmány diktatúrát építeni, hogy közben pár millió embert még meg is hülyíthet az álnemzetikeresztényhazafi demokráciát védő maszlaggal. Csak egyre többször csúszik hiba a gépezetbe.

Emlékszünk, mikor 2017-ben Orbán Viktor Mariana-árok mélységű szervilizmussal borult a pekingi diktátorok ölébe, és arra is sikerült időt szakítania, hogy a kezét a zsebéből egy rövid időre kivéve a kor ütőerére helyezze, és cseppet sem anakronisztikus módon megkoszorúzza a Tienanmen téren található kommunista emlékművet. 

Akkor is tisztán látszott: Orbán pont annyira antikommunista, mint amennyire ez a jelenet annak nevezhető. És pont annyira hazafias is.

Az a tény, hogy Orbán diktátorokat megszégyenítve a rezsim fenntartása érdekében újságírókat figyeltet meg, nem csak Magyarországot repíti vissza a legsötétebb kommunista időkbe, hanem Magyarország legsötétebb jövőképét is felvázolja.

A magyar kormányfő egy évtizede dicséri Erdogan és Putyin rendszerét, elbújik a pekingi valagakban és penetráns csöndben somolyog, mikor Fehéroroszországban megvillan a diktatúra leggusztustalanabb működési mechanizmusa. A keleti diktátorok úgy járnak Magyarországra, mintha hazajönnének, Orbán pedig térden csúszva érkezik hozzájuk, mikor raportra hívják. Ezek azok a helyek, ahol újságírókat gyilkolnak le, újságírókat börtönöznek be, ahol ellenzéki politikusokat, vagy ellenzéki véleményformálókat sújtanak börtönbüntetéssel.

Nálunk még egyelőre „csak” lehallgatnak, megfigyelnek, kompromittálnak, „elégtételt vesznek”. De mi jön még ezután? Alighanem ez lesz a legnagyobb tétje 2022-nek.