Egy újabb felmérés mutatja, hogy Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

A Závecz Research június 21-e és június 30-a között folytatott 1200 fős, reprezentatív közvélemény-kutatásának is hasonló végeredménye lett, mint eddig sok másiknak: Jakab Péter vezet.

A Závecz Research felmérése szerint a hat ellenzéki miniszterelnök-jelölt között a támogatottságuk alapján Jakab Péter (Jobbik) vezet 28 százalékkal, őt követi 27 százalékkal Dobrev Klára (DK), harmadik helyen pedig Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) áll 24 százalékkal. Fekete-Győr András (Momentum) 12 százalékot kapna, a további két jelöltet kevesebben választották, mint 5 százalék.

Amellett, hogy melyikükre szavaznának a válaszadók, azt is felmérte a közvéleménykutató cég, hogy milyen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek ismertsége: Karácsony az első (96%), őt követi Dobrev (92%) és Jakab (90%).

A politikusokról 11 imázskérdést is feltettek, ezekből az egyes miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános véleményre lehet következtetni. Eszerint Jakab Péter bír a legjobb mutatóval a küzdeni tudó politikusképet illetően, és őt tartják a leginkább emberközelinek. A Dobrev Klárához társított tulajdonságokat a tájékozottsága, felkészültsége, illetve erős egyénisége vezeti. Karácsony Gergelyhez képest jobban bíznak abban a válaszadók, hogy le tudja győzni Orbán Viktort, viszont Jakabot elszántabbnak tartják nála. 

Júniusban a Kutatócentrum az Index megbízásából készített online felmérést a 18-64 év közötti, gazdaságilag aktív, online népesség tagjai körében az ellenzéki előválasztásról, ez szintén azt az eredményt hozta, hogy Jakab Péter a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

A Medián ugyancsak júnusban mért, eszerint a sorrend így néz ki:

Jakab Péter: 43 százalék 

Karácsony Gergely: 41 százalék 

Dobrev Klára: 26 százalék 

Márki-Zay Péter: 16 százalék 

Fekete-Győr András: 8 százalék 

Pálinkás József: 5 százalék.