Nincs két Fidesz: Farkas Flórián, aki terhelt erkölcsivel és 8 általánossal lett "vezető" és Orbán kegyeltje

Jakab Péter az első parlamenti felszólalása alkalmával így kezdte a beszédét: „Bevallom őszintén, kicsit meg vagyok szeppenve, isten bizony, ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem” - beszédének egyik tárgya bizonyosan Farkas Flórián volt, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból a miniszterelnök kegyeltje még mindig, annak ellenére, hogy nem éppen ártatlan bárány.

Farkas Flórián 1957-ben született a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroff településen. Általános iskola után építőipari munkásnak állt, majd 26 évesen elkezdett szerepet vállalni a roma közéletben, a szolnoki családsegítő szolgálatnál. Négy évvel később már záporoztak a felkérések és a megbízások: az Országos Cigánytanács titkára és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Cigány Koordinációs Bizottság tagja lett, majd a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének főtitkárává választották. 1991-től a Lungo Drom cigányszövetség főtitkára, majd elnöke lett, ezt követően a Roma Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsának ügyvezetője. Ezután az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat, majd az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) elnöke lett. Ne felejtsük: az utolsó előtti pozícióig még mindig csak 8 általánossal rendelkezett.

2001-ben érettségizett a Budakalászi Gimnáziumban, majd az ELTE Társadalomtudományi karán szerzett diplomát politológiából. Az érettségi kapcsán felmerült, hogy az Oktatási Hivatalnál nem találják, aztán később, amikor az Index jelezte, hol kéne keresni, mégis meglett. A diploma kapcsán pedig Farkas Flórián a saját, parlament.hu oldalon közzétett önéletrajzában hibásan tüntette fel az egyetem nevét, így ott évekig az szerepelt, hogy az ELTE Jogi karán végzett. 

1975 és 1982 között háromszor ítélték el - és mégis, ezt követően kezdett beindulni a karrierje, sem az alacsony iskolai végzettség, sem a terhelt erkölcsi bizonyítvány nem volt akadály. Hogy mivel érdemelte ki a magas pozíciókat, az rejtély. 1998-ban hűtlen kezelés vádjával indítottak ellene eljárást, azonban Göncz Árpád köztársasági elnök kegyelmet adott neki és az ügy iratait 30 évre titkosították. Ez 7 év múlva lejár - őszintén kíváncsiak vagyunk, mit rejtenek az akták.

2018-ban a Transparency International a Civitas Intézettel karöltve elkészítették a Korrupció Fekete Könyvét, melyben a Fidesz 2010 és 2018 közötti korrupciós ügyeit foglalták össze. Már akkor megírtuk, hogy Farkas Flóriánék a legszegényebbeken nyerészkedtek. Az Országos Roma Önkormányzat elnökeként Farkas Flórián keze alatt jött létre a Híd a munka világába program, állítólagosan a cigányság munkaerőpiaci helyzetének javítására. A valóság persze egészen más lett. 

Az ötmiliárd forint uniós támogatás olyan tételekre ment el, mint gellérthegyi iroda 205 millió forintért (mai áron ez reális lenne, de 2014-ben nem volt az), amit felújíttattak és berendeztek további 130 millióért, gépkocsit béreltek 30 millióért. A saját irodájukat adták bérbe maguknak, havi 450 ezer forintért. Farkas Flórián mindezeken felül elköltött 300 millió forintot, melyet nem tudott megfelelően igazolni. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyik eljárás, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítanak hat személyt, akik közül egyikük elnökségi tag. Az EMMI a már kifizetett 1,6 milliárd forintot ugyan visszakövetelte, ám annak egy részét az ORÖ rendkívüli önkormányzati támogatásból fizette ki, vagyis a mi pénzünkből, a többivel pedig még most is tartoznak. A cigányok helyzete pedig egy kicsit sem javult. A nyomozásnak idén december 10-ig be kellene fejezni, azonban a jogszabály alapján jövő év június 10-ig meghosszabbítható a nyomozás, így a választások utánig kitolható. Farkas Flóriánt egyelőre védi a mentelmi joga és Orbán Viktor, azonban egy kormányváltás után erre már nem számíthat. Egyébként Farkas Flórián évek óta nem szólalt fel a Parlamentben, tehát gyakorlatilag ingyen él az adófizetők pénzén. 

Vagyonnyilatkozata alapján ugyanaz a szolnoki családi háza van, mint 2010-ben, papíron nem látszik az a sok százmillió forint, amit elherdált. Pedig ott van az, ahogy mind az összes, amit ez a kormány ellopott.