Bencsik András elemez: Az Afganisztánt "visszafoglaló" tálibok olyanok, mint az 56-os pesti srácok

A magyar közélet egyik legnagyobb, ámde legjelentéktelenebb élősködője most az afganisztáni helyzetről fejtette ki magvas gondolatait.

Bencsik András ezúttal a tálibok "felszabadító" akcióira  csorgatta a nyálát úgy, mint egykor a szovjet-magyar barátságra, manapság pedig Orbán Viktor beszédeire. A Hír TV médiaprostijait többnyire csak a gondolkodásról lemondottak követik nyomon, így csak a Magyar Hang szemlézéséből értesültünk Bencsik András legújabb kalandjairól. Az idegszálakat nem érdemes megrángatni miatta, lénye sokkal inkább mosolyra sarkalló jelenség, mint kritika alapja.

Bencsik András rendre komoly szakértelemmel nyilvánul meg az élet szinte minden területén. Legátfogóbb elemzéseinek egyike az volt, mikor az egész világ elé tárta, hogy az Amazonas nem is olyan nagy, tehát nem baj ha leég. 

Nem ez volt az egyetlen, az egész emberiség szempontjából mérvadó felfedezése. Már a Demokrata tavaly márciusi számában leszögezte: a koronavírus egy nemzetközi modell.

"A koronavírus-kampány a jelek szerint inkább csak egy olyan nemzetközi modell, amely alkalmas arra, hogy a fenyegetésekre fogékony emberek sajnálatos meghülyítésével (...) modellezze egy későbbi, valóban veszedelmes járvány hatásait és annak kezelését."

Egy hónappal ezelőtt a Sajtóklubban Nyugat-Európáról értekezett komolyan:

„Úgy tűnik nekem, hogy a sátán átvette az uralmat Európában, és mindent tönkre akar tenni, ami a természetes, klasszikus isteni rendet szolgálja” - jelentette ki.

Mindennek tükrében érdemes meghallgatni, mit mondott most az afganisztáni helyzetről. Bencsik főszerkesztő András kihangsúlyozta hogy a tálibok nem elfoglalták, hanem három nap alatt visszafoglalták Afganisztánt, és ezt szerinte sokkal inkább szabadságharcnak kell nevezni. Úgy látja, „az afgánok örültek ennek a felszabadításnak” és most, hogy „visszatértek a húsz évvel ezelőtti létállapotukhoz”, az a jelek szerint az afgán népnek „nagyon tetszik”.

Őt felbosszantja, hogy a tálibokat a magyar médiában sokszor lázadónak nevezik, hiszen '56-ban a pesti srácok sem lázadók voltak, hanem szabadságharcosok.

A bátrabbak mindezt meg is hallgathatják, de hűsítő nyári fröccs vagy sör nélkül nem ajánljuk.