Hiába van Orbánnak luxus nagybirtoka, nem lehet rá büszke

A HVG felvételeket tett közzé az épülő Orbán-birtokról, ami Hatvanpusztán, Alcsútdoboz mellett, Felcsúthoz egészen közel terül el és egykor Habsburg József főherceg (József nádor) birtoka volt. Előtte nem volt nagy élet a területen, ám József Nádor klasszicista stílusú uradalmat hozott létre, ami aztán annak rendje, s módja szerint be is népesült, ami a II. világháború utáni földosztással teljesedett be.

Orbán Győző cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. 2011-ben vásárolta meg a területet és adta bérbe 10 évre Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Kft.-jének. Közben itt tűnt fel Orbán Viktor Nárcisz nevű kutyája, a kutya chipje pedig ide volt regisztrálva Orbán Gáspár nevére. Egyre több jel utalt arra, hogy a birtok valódi tulajdonosa maga Orbán Viktor. Közben jelentős építkezés zajlik a területen, van itt minden, ami a kiteljesedett cezaromániához szükséges: portaépület, fasor, könyvtár, parkoló, angolkert, pálmaház, klubhelyiség, egy kis kápolna, kerti tó és víztorony. Ráadásul a 13 hektáros birtok akár hetekig is képes az önellátásra, ha esetleg elvágnák a külvilágtól – jól jön, ha a cezarománia mellett a birtokosának esetleg egy kis paranoia is befigyelne. De mégis, mitől kellene félni ebben az országban, ahol minden rendben? Sorostól? Migránsoktól? Gyurcsánytól? Vagy a melegektől?

Eközben a Fidesz vádolja urizálással Jakab Pétert, akinek egy 106 nm-es miskolci háza van, ahol feleségével és 3 gyerekével lakik, illetve a munkája miatt egy pesti bérleménye van.

Az Orbán-család „majorságában” – nagybirtokában – nem az a legkellemetlenebb, hogy egyáltalán létezik. Nem is az, hogy istállónak neveznek egy könyvtárat. Nem is a pálmaház, vagy a tavacska. Nem a fasor meg az angolkert. Hanem az, hogy Orbánnak ezt titkolnia kell, még ha rosszul csinálja is. Hogy az apjának meg a stróman haverjának kell birtokolnia a területet, mert ő nem meri. Hogy nem állhat ki és mondhatja el, mennyibe került, honnan volt rá pénze, milyen igényeit szolgálja ki és miért és hogy mennyire büszke rá. Nem tud neki nyíltan és őszintén örülni, mert tudja, hogy ebül szerzett jószág ebül vész el. Nem tud beszámolni tisztességesen szerzett jövedelemről, ami fedezi a költségeket. Ha így lenne, a lőtéri kutyát nem érdekelné, hogy honnan van. De így, hogy mi fizettük, nem esik jól.

Nem esik jól, amikor még harminc évesen is otthon lakunk, mert egy albérletet nem tudunk kifizetni a nyomorúságos fizetésünkből. Vagy ha mégis, akkor sokszor idegenekkel kell közösködnünk, mert egy önálló lakás bérlése többe kerülne, mint a havi fizetésünk. Nem esik jól, amikor rommá adósodva nagy nehezen sikerül egy kis házat vásárolnunk, de minden éjjel azon kattogunk, miből fizetjük ezt az előre bevállalt három gyerek mellett.

Ha ebben az országban mindenkinek, aki hajlandó valamennyit tanulni és dolgozni, elérhető lenne egy saját lakás vagy egy kényelmes albérlet, nem lenne olyan magas torony, ahonnan nem tojjuk le, hogy Orbánnak mekkora birtoka van és azt honnan és hogyan szerezte.