Jakab Péter: "Nem vagyok hajlandó energiát pazarolni arra, hogy a vereségen gondolkozzam"

Az Indexnek adott szókimondó interjút a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Szóba került az előválasztás, az összefogás és az elszámoltatás is.

Jakab Péter megszerezte az előválasztáshoz szükséges több mint húszezer aláírást, és hamar ki is jelentette, hogy számára nem létezik smemilyen más forgatókönyv, mint az ellenzék győzelme 2022 áprilisában.

Mindent beleadunk. Végiggyalogoljuk a vidék Magyarországát. Itt vagyunk Budapesten is, mert látni kell: ahol a Fidesz a teljes állami és önkormányzati infrastruktúrát használja, ott pénzzel nem lehet nyerni. Lábbal viszont igen. Az elszántság, az erő itt van. És az igazság is itt van, ezért a győzelem is itt kell hogy legyen

- fogalmazott a Jobbik elnöke.

A rendszerváltással kapcsolatban azt mondta, hogy csak olyat ígér, amit biztosan be is tud tartani.

Nem ígérek olyat, hogy ha én leszek Magyarország miniszterelnöke, akkor majd 100 ezer forintot vagy 150 ezer forintot fog kapni valaki, azt viszont megígérem, hogy helyes célokat és helyes irányokat tűzünk ki. És végre elindulunk afelé, hogy ne távolodjunk a nyugati bérektől, hanem közelítsünk hozzájuk, hogy ne távolodjunk a demokráciától, hanem valósítsuk meg, ne zárkózzunk el a nyugattól, hanem zárkózzunk fel hozzá életszínvonalban, bérekben, nyugdíjakban. Azt, hogy mikor fogjuk ezt elérni, nem tudjuk, ezért felelőtlen ígéreteket ne tegyünk! Azt már megtették előttünk – harminc éven keresztül – nagyon sokan.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az ellenzéki összefogás esetleg veszítene 2022-ben, Jakab Péter így válaszolt:

Nincs ilyen terv! Nem fogunk veszíteni! Rengeteg energiát fordítunk a győzelemre. Nem vagyok hajlandó energiát pazarolni arra, hogy a vereségen gondolkozzam.

A Jobbik elnöke szerint a kormányváltás után nem mindenhez kell kétharmad, sok mindenhez elég az egyszerű többség is, és költségvetési eszközökkel is el tudják majd érni megfelelő hatást, például fel tudják számolni azt a mélyállamot, amit kiépített a Fidesz. 

Mindenki érezni fogja a törődést, aki részt vett a mélyállam kiépítésében, a hatalom központosításában, aki még a fideszes alaptörvénnyel is szembement, amikor a hatalom kizárólagosságára törekedett. Nekik szembe kell majd nézniük a jogkövetkezményekkel. Meg szokták tőlem kérdezni azt is, hogy „Mi lesz Polt Péterrel? Kilenc évre szól a mandátuma! Hogy fogjuk leváltani?” Azt szoktam válaszolni: „Sehogy! Lecsukjuk! Nem leváltjuk!” - jelentette ki Jakab Péter.