A Hősök tere és a Városliget – sokkal izgalmasabb helyek, mint elsőre hinnénk!

Az Eukarisztikus Kongresszus és Ferenc pápa látogatása miatt a Hősök tere jelenleg színpaddal, tribünnel és milliónyi székkel várja a látogatókat. De milyen egyébként, miért ennyire nevezetes, hogyan fejlődött az évek során és milyen érdekességek vannak a környékén?

A Hősök terén pár száz évvel ezelőtt mocsár volt, amit később lecsapoltak. Mátyás uralkodásának idején vadásztak erre, tehát sűrű növényzettel borított, vadállatokkal benépesült terület volt. A XIX. század végén Zsigmondy Vilmos kezdett itt kútfúrásba, majd egy Ybl Miklós által tervezett artézi kút épült a 970 méter mélyről felhozott víz számára, zászlótartó rúddal, lépcsőkkel, ez volt a Gloriette. A fúrt kutat jelenleg a Hősök emlékköve alatt találjuk, mely a térnek nagyjából a közepén helyezkedik el, egy kisebb fémkerítéssel körbeölelve.

A tér legfontosabb eleme az egykori Gloriette helyére 1905 és 1911 között, Zala György és Schickedanz Albert szobrászok által épült Millenniumi emlékmű, azaz az angyalos oszlop és a majdnem félkörívben látható nemzeti pantheon, melynek szobrai az angyalos főoszlop két oldalán lévő oszlopcsarnok oszlopai között állnak. Az angyalos oszlop tetején Gábriel arkangyal látható, a Szent Koronával és az országalmával a kezében. A nemzeti pantheonban kezdetben a Habsburg uralkodók szobrai álltak és a teret ekkor még jórészt virágágyások borították. 1937-ben is volt azonban egy Eucharisztikus Kongresszus és a teret ennek okán kövezték le teljesen.

A Tanácsköztársaság idején, 1919-ben fekete lepel borította az emlékművet, előtte pedig egy gipszből készült, gigantikus méretű szobrot helyeztek el Marx Károlyról. A II. világháború során a tér is bombatalálatot kapott, ekkor több szobor megsérült, ezeket kicserélték. Így jelenleg Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos, Hunyadi János, Mátyás király, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos szobra mellett Árpád fejedelem, valamint Tétény, Ond, Kond, Tas, Huba és Előd vezér szobra áll a téren. Az oszlopcsarnok tetején a Munka és Jólét, a Tudás és Dicsőség, valamint a Háború és a Béke szobrai láthatóak. Van tehát látnivaló bőven és érdemes is megnézni ezeket a műveket.

A tér két oldalán a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum áll, mindkettő Schickedanz Albert és Herczog Fülöp Ferenc munkája. Az Andrássy út és a Hősök tere, valamint a Millenniumi Földalatti Vasút, azaz a „Kisföldalatti” a világörökség része 2002 óta. A Rákosi korszakban felmerült a Millenniumi emlékmű elbontása, ez szerencsére nem történt meg. Fontos helyszíne volt a május elsejei felvonulásoknak, valamint itt történt meg a rendszerváltás ikonikus eseménye, Nagy Imre újratemetése is – azóta is jelentős helyszíne gyűléseknek, koncerteknek, nagyobb tömeget vonzó rendezvényeknek, illetve fontos turistalátványosság, egyfajta prezentációja mindannak, hogy mit jelent magyarnak lenni, milyen történelmi eseményekre emlékszünk meg évről évre.

A Hősök terétől nem messze állt a Regnum Marianum templom, az ’56-osok terén, az egykori Felvonulási téren, amely a Millenniumi emlékműnél kevésbé szerencsés módon valóban leromboltatott a Rákosi-korszakban, helyét emlékmű őrzi. Az ’56-osok emléket pedig egy furcsa, fémoszlopokból álló szoborcsoport hivatott őrizni, mely azonban erősen vitatott, elsősorban pont az ’56-osok által. És itt található az Időkerék, amely soha nem működött a funkciójának megfelelően, illetve tulajdonképpen sehogyan sem.

A Hősök tere mögött terül el a Városliget, Budapest egyik legszebb közparkja. A Városligeti tó mesterséges medre felett a Zielinski híd vezet át, jobbra pedig a Wünsch híd látható, ami tulajdonképpen egy egykori felüljáró, ma már funkciótlan maradványa. Ami miatt mégsem bontották el, az az tény, hogy ez Magyarország első vasbeton hídja volt egykoron, a Kisföldalatti egykori megállójának felüljárójaként üzemelt. Itt található a híres Gundel étterem, a Robinson tóparti, romantikus étterme, valamint több pavilon, ahol lufit, kürtőskalácsot, fagylatot vehetünk. Az Állatkert egész napos szórakozást, kikapcsolódást biztosít, mindenképpen érdemes meglátogatni, az egyik legérdekesebb program Budapesten. A Fővárosi Nagycirkusz is tartogat izgalmas programokat. A Széchenyi Gyógyfürdő 1909-ben nyílt meg, gyógyvizes medencéi számos mozgásszervi panasz enyhítésére alkalmasak.

A Városliget további fontos részei között ikonikus a Műjégpálya, mely a Millenniumi emlékmű idejében épült, nemcsak akkoriban, de most is nagyon tartalmas, élvezetes sportolási lehetőséget nyújt a Városligeti tó bal partján. A Millenniumi Világkiállításra épült Vajdahunyad vára a honfoglalás emlékére épült. A Városliget hatalmas zöldterületének túloldalán ma egy óriási kutyás élménypark található. Egykor itt állt az egykori Petőfi Csarnok, számtalan koncert, zenei klub, bolhapiac és ifjúsági program ikonikus helyszíne, melyet mára elbontottak. A liget bal szélén pedig van Japánkert is, illetve egy hatalmas játszótér is. Érdemes rászánni néhány napot még a melegebb hétvégéken az őszi időszak előtt és bejárni a parkot.