Bréking! Alkotmányellenes a Fidesz javaslata - Videó

Bréking! Alkotmányellenes a Fidesz javaslata - Videó
Fotó: zsurpubi.hu

Gulyás Gergely elismerte, hogy valójában sarkalatos törvényt akarnak megszavaztatni a parlamenttel úgy, hogy nem kell hozzá kétharmad. Nem is lepődünk meg, a diktatúráról köztudott, hogy a pártállam mindent értelmezhet úgy, ahogy neki tetszik. Egészen addig, míg azt a nép hagyja.

A Törvényalkotási Bizottság kormánypárti többsége elfogadta a plakáttörvényt, így szavazhat róla a parlament. Ebben az a legnevetségesebb, hogy eddig a mai nap folyamán úgy vitázott a javaslatról a T. Ház, hogy a testületben még nem született róla döntés. Répássy Róbert mellesleg szóban (!) tett módosító javaslatokat a szöveghez.

Az MSZP-Fidesz paktum megbukott, és várhatóan nem lett volna meg a kétharmados többség ahhoz, hogy a Jobbik plakátjait eltüntessék. (Vagy csak nem akarták annyira feltűnően intézni az összeborulást.) Ezért a Fidesz-diktatúra csütörtök délután új ötlettel állt elő: egy egészen új szöveget találtak ki, amelyet aztán péntek délelőtt még kiegészítettek.

Megszavaztatták a törvényalkotási bizottsággal, hogy csak a városképvédelmi törvényt módosítják, ugyanis ehhez csak az Országgyűlésben jelenlévő képviselők felének kell a voksa. Majd kijött a bizottsági ülésről Gulyás Gergely, és véletlenül elárulta a sajtósoknak, hogy valójában a pártok finanszírozásáról szavaztak.

A PÁRT frakcióvezető-helyettesének elszólására a jobbikos Staudt Gábor reagált, aki leszögezte: Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Gulyás Gergely az előbb azt mondta, ez a törvény a pártok finanszírozását korlátozza. Ezt tagadták a bizottsági ülésen azért, mert akkor ezt sarkalatos törvényben kellett volna elfogadni, hiszen a pártok finanszírozásáról csak sarkalatos törvényben lehet szavazni. Úgyhogy köszönjük Gulyás Gergelynek: alkotmányellenes a javaslat. 

Az Alaptörvény VIII. cikke értekezik arról, hogy "a pártok működésének és gazdálkodásának részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg". Tehát az, hogy mennyiért és hogyan helyez el egy párt plakátot, gazdálkodást érintő kérdés, amit sarkalatos törvényben kell szabályozni.

A Fideszt ez egyelőre cseppet sem érdekli, az általuk újjáépített kommunizmusban az ilyesmi belefér. Ha még élne Rákosi Mátyás, akkorát lendítene a kalapján Orbán Viktor előtt, hogy még Gulyás Gergelynek is jutna belőle.