Sajtótörténeti kuriózum: Amikor a Ripost sír amiatt, hogy egy cikk "téves információk garmadát tartalmazta"

Hétórás látogatáson járt Romániában vasárnap Ferenc pápa - írta egy Facebookon megosztott cikkéhez ajánlószövegként a New York Times. A lap vélhetően a jó öreg Budapest/Bukarest csapdába esett. Ez nyilvánvalóan gáz, na de amit ezzel kapcsoaltban a Ripost írt, az biztosan sajtótörténelem.

Így nézett ki a cím és a lead a Ripost online felületén:

Az igazán ütős modnatok azonban még csak ezután következtek:

A cikknek alig nevezhető – azóta törölt – iromány téves információk garmadát tartalmazta: már a bevezetőben arról írtak, hogy a Szentatya Romániába látogatott, hogy a Bukarestben megrendezett Eucharisztikus Kongresszuson mondott misét. Még egy fotót is közöltek Budapestről, konzekvensen Bukarest belvárosaként megnevezve a helyszínt. Talán ennél bántóbb tévedést nem is okozhatott volna a The New York Times munkatársa, aki az alapvető földrajzi tudással sem rendelkezik, de még a cikk kedvéért sem nézett utána a Kongresszus pontos helyszínének.

Szóval: A cikknek alig nevezhető iromány téves információk garmadát tartalmazta. Aham. Mondja ezt a sajtóperek százait elbukó orbánista hánytatókapszula. Srácok, ez most komoly?