Kéri László: A rendkívüli állapot meghosszabbításával Orbánék az ellenzéki megmozdulásokat is korlátozhatják

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét.

Zsúrpubi: Mit nevezhetünk az elmúlt hét legfontosabb eseményének?

Kéri László: Nem mindig azok a hírek a legfontosabbak, amelyek az adott héten a legnagyobb közfigyelmet vívják ki maguknak. Mindannyiónk hosszabb távú jövője szempontjából például meg vagyok győződve, hogy az egész őszi szezon legfontosabb eseménye volt az a hét elején két ütemben lebonyolított kötvény-kibocsájtási akció, amelynek összege minden korábbi mértéket felülmúló eladósodás árnyékát vetítheti elő.

Több mint ezerötszáz milliárd forintnyi összegben fordult a magyar kormány a külföldi finanszírozókhoz, amely lépés több szempontból is meglepetést keltett.

 Először is, azért, mert az elmúlt hetek részleges és nem túl sokat eláruló, de agyonünnepelt adataiból akár még arra is lehetett volna következtetni, hogy a magyar gazdaság jó úton jár, leküzdve a válságot, nem szorul radikális méretekben külső forrásokra. Másodszor, talán még emlékezünk a nyár közepén arra a felfoghatatlan pávatáncra, amit a kormányfő az uniós partnerekkel éppen az ügyben járt el, hogy a mi hazánk megengedheti magának még azt is, hogy a vissza nem térítendő uniós pénzekre ne tartsunk igényt. Méghozzá éppen azért, mert mi olyan erősek vagyunk, hogy nem szorulnánk külföldi forrásokra, arra pedig végképp nem, hogy a kívülről kapott pénz felhasználásba még bele is szólhassanak, de legfőképpen, hogy nem akarunk további eladósodást. Egyszóval számos alapvető kérdést kellene és lehetne mindennek kapcsán a kormány vezetői számára feltenni, ha lenne megfelelő fórum megválaszoltatásukra. Mitől és miért jobb az a kölcsön mindannyióknak, amiért 2-3 százalékos kamatot kell fizetni annál a pénznél, mint amit szinte kamatmentesen kapnánk? Egy alapjáratban is normálisan működő országban nem lenne lehetséges megúszni ilyen kérdések nyilvános megvitatását, miután mindez valamennyink jövőjére rak terheket. Ehhez képes mindezen problémák a mai magyar társadalom ingerküszöbéig sem juthattak el, helyettük elfoglalhattuk magunkat rövidlejáratú, alkalmanként még akár érdekes kérdésekkel is.

ZSPB.: Mint például?

K.L.: Fel tudok sorolni azonnal akár három olyan kérdéskört is, amely külön-külön is fontos, de összességükben és jelentőségükben sem vethetők egybe az előbb említett jelentőségével. Kezdjük először is például azzal, hogy a hét elején megjelent források szerint a kormány arra készül, hogy a negyedik hullám veszélyeire hivatkozva szeretné meghosszabbítani azt a rendkívüli állapotot, amelynek alkalmazásába már a covid elejétől többször is beleszeretett, és amelyet a részkérdésekben mind a mai napig meglehetősen önkényesen értelmez.

Most még talán nem világos, de a korábbiak alapján nagyon is könnyen kikövetkeztethető, hogy éppen e rendkívüliségre hivatkozva lehetséges lenne mindenféle ellenzéki megmozdulások, kampányesemények, tiltakozások, bármiféle demonstrációk korlátozása is.

Másodszor, viszont ott vannak a kormányzó erők számára oly kedves események, mint pl. a sportrendezvények, meccsek, nem beszélve a vadászati kiállításra várt tömegek mozgásairól. Az utóbbi eseményre eleve külön szabályok fognak vonatkozni, mert itt értelemszerűen nem terjedhet a járvány, olyannyira nem, hogy ide még akár egész iskolák közönségét is lehetséges lesz kirendelni. Akárhogyan is nézegetem az előttünk álló hetek várható eseményeit, úgy tűnik, a kormányzat szeretne szelektíven eljárni, és ami neki nem tetszik, ott hajlandó lenne tudomásul venni a járványveszélyeket. A neki kedves rendezvényeken viszont reménykeltőnek tartják a kilátásokat, csak éppen azt nem tudni, hogy e szándékokról értesítették-e magát a vírust is?

ZSPB.: És mi lenne a harmadik?

K.L.: Könnyen kikövetkeztethető talán, mert itt is hetek óta utalgatunk rá. Az elmúlt hét valamennyi adata arra vall, hogy a járvány terjedése - értve ezen a negyedik hullámot - egyre erősebb, és ezen mind kevésbé segít az oltási kampányokra átterelt kormányzati hozzáállás. Ma még fogalmunk sincsen, hogy a lakosság be nem oltott része mekkora veszteségekkel fogja túlélni mindezt, továbbá arról sem, hogy mi lesz majd a negyedik hullám után. Új vírus? Újabb oltakozási kampány? Újabb demarkációs vonalak kikényszerülése a beoltottak és a be nem oltottak között? Egyszóval, lenne itt néhány olyan megoldandó problémakör, amely még ebben a pillanatban is milliókat érinthet, s ehhez képest többet hallani Gyurcsány egykori és mai galád tetteiről, mint arról, ami valóban itt dübörög az ablakaink alatt.

ZSPB.: Mi a helyzet az előválasztással?

K.L.: Most még nem mernék mérleget vonni, mert egyelőre aránytalanul nagy szerepet kapott a miniszterelnök-jelöltek közötti küzdelmek bemutatása. A hétvégén megkezdődhetett az egyéni körzetekben zajló megmérettetés is, a szombati üzemzavar azonban arra figyelmeztet, hogy ennek kivitelezése sem lesz váratlan meglepetések nélküli.

A Fidesznek nincsen ínyére ez az egész, mert ilyen jellegű összefogással még nem kellett megmérkőzniük, de annyit azért már tudnak, hogy az állandó lejáratással nem biztos, hogy megfelelően hatékony választ adnak.

Az az érzésem, hogy meglehetősen viharos öt hét elé nézünk október 23-áig. Meglehet, mégiscsak forró őszünk lesz.