Úgy tűnik, az MSZP jól bevált csalással próbálkozik az előválasztáson is

Kutyából nem lesz szalonna?

Fejenként kétezer forintot kaphatnak szegény sorsú emberek, hogy szavazzanak a szocialista Kiss Sándorra a jobbikos Farkas Péter Barnabás ellenében az ellenzéki előválasztáson. Az Alfahír birtokába jutott felvételek alapján feltételezhető, hogy az előválasztás eredményét Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében olyan választókkal akarják befolyásolni, akik valójában nem politikai, hanem csakis anyagi motivációval vesznek részt a voksoláson, magyarul bérszavazók, akiket egy választási csaláshoz vesznek igénybe.

Borsod megye 3-as választókerületében a jobbikos Farkas Péter Barnabást támogatja a DK, az LMP, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, míg ellenfele a szocialista Kiss Sándor, akit saját pártján kívül csak a Párbeszéd segít.

Mint az Alfahír írja, az ózdi központú választókerületben szombaton, az előválasztás induló napján több gyanús eset is történt. Az egyik, hogy a szavazósátraknál nagy számban jelentek meg olyan, jellemzően roma emberek, akiket busszal szállítottak a helyszínre, tehát szervezettségre utaló jeleket mutattak. Információink szerint az egyik kisbusz akár tizenötször (!) is fordulhatott, mígnem a rendszer leállása miatt ez okafogyottá vált. Arról pedig egy videófelvétel tanúskodik, hogy a gyanús mozgások mögött akár valóban szavazatvásárlás állhatott.

Az Alfahír birtokába jutott egy rögzített beszélgetés, amin az hallható, hogy egy férfi elmondja egy másiknak, 2000 forintot kap fejenként mindenki, akit elvisznek szavazni a szocialista jelölt Kiss Sándorra. Az anyagon elhangzik az is, hogy maga a szervező nem kap külön pénzt, mert a csalásban résztvevő főnöke ezt a szervezői feladatot neki munkaidőben, a munkahelyén adta utasításba, így mindössze 5000 forinttal töltötték fel a mobiltelefonját.

Ez nem az egyetlen csalási kísérlet az előválasztással kapcsolatban, korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú egyéni választókerületében robbant botrány egy nyilvánosságra került felvétel miatt, amelyen egyértelműen elhangzik, hogy Fidesz-szavazókat készülnek küldeni az előválasztásra azért, hogy ne a jobbikos Földi István, hanem a szocialista Papp Ildikó nyerjen.

A helyi fideszes és szocialista politikusok egyébként a nyilvánosság előtt is jó barátságot ápolnak egymással, és a gyanú szerint ez vezetett az együttműködésükhöz.