Novák Katalin szerint kellene emelni a pedagógusok bérét, de nem fogják

Megmagyarázta a miniszterasszonyság.

A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatót Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Itt ATV főmunkatársa azt kérdezte tőle, hogy a gondolkozik-e a kormány a pedagógusbér számításának megváltoztatásán. A 2013-ban bevezetett életpálya-modell szerint ugyanis a tanárok bértábláját nem a mindenkori, hanem a 2014-es minimálbér 101500 forintos összegéből számolják.

A 444 beszámolója szerint Novák Katalin erre aztán permanens könnyedséggel tolt egy olyan választ, amitől sokak lelkiismerete omlana össze. Az övé nem:

„A pedagógus életpálya nem minimálbérhez kötött. Ilyen értelemben ez egy olyan felvetés, ami megváltoztatná a mostani logikáját a pedagógus életpályának. Én nem érzem azt életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán alapjaiban. Azon, hogy egyébként a pedagógusoknak a bérét kell emelni, ezzel nem tudnék vitatkozni, és nem is szeretnék.”

Hogy Novák Katalin mennyire érti a dolgát, arról remek helyzetképet adnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai. A hivatal szerint 6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben. Ez egyébként új rekord, miután egyre több idős tanár megy nyugdíjba, fiatalok pedig nem választják ezt a pályát. Az évek óta befagyasztott, folyamatosan erodálódó, immár sokszor a szegénység küszöbére csúszó bérek pedig arra késztetik a pályán lévő tanárokat, hogy új állás után nézzenek.