Mi van, ha Orbán dinasztiát épít?

Magyarország egyre közelebb kerül ahhoz az országhoz, amelyikhez kritikusan gondolkodó, modern, haladó szellemiségű ember biztosan nem szeretne: az észak-koreai rezsimmel egyre több hasonlóságot lehet felfedezni.

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy Orbán Viktor nincs jó formában. Biztosra vesszük, hogy már elgondolkodott azon, mi legyen az utódlással.

Sokáig úgy tűnt, Lázár Jánost szeretné utódjául Orbán, ám az „akinek nincs semmije, az annyit is ér” mondattal lenullázta magát. Nehezen lehetne őt újból felépíteni és valószínűleg tudják, hogy nem is érdemes. Bár Márki-Zay Péter kétszer is megverte Hódmezővásárhelyen, mégis inkább ott található meg mostanság. Őt úgy tűnik, Orbán elengedte. Rogán Antallal hasonló a helyzet, annyi botrány volt körülötte és annyira népszerűtlen, hogy utódként semmiképp sem jöhetne szóba.

A Fidesz alelnökei Novák Katalin, Németh Szilárd, Kósa Lajos és Kubatov Gábor, frakcióvezetője Kocsis Máté. Na, ez már egy érdekesebb vonal. Novák Katalin kellően szervilis, így még akár szóba is jöhetne, Németh Szilárdot lehetetlen komolyan venni, Kósa Lajost ugyancsak. Kubatov Gábor neve szorosan összeforrt a róla elnevezett listákkal és egyébként is jobban érdekli a Fradi. Kocsis Máté viszont egyértelműen szóba jöhetne, mint lehetséges utód, bár Ungár Klára őt is megnevezte Szájer mellett, mint titkos életet élő fideszest. Ez olyan helyzetet teremthetne, ami által Kocsis zsarolhatóvá válhatna, utódként éppen ezért kérdéses a kijelölése.

Persze, ha Orbán fejével gondolkodunk és figyelembe vesszük a permanens üldözési mániáját, mégis az a valószínűbb, hogy családon belül gondolkodik az utódláson. Öt gyereke van, egy fiú (Gáspár) és négy lány (Ráhel, Sára, Flóra, Róza). Ami Gáspárt illeti, ő előbb focizott, majd a Felház nevű, szektaszerű gyülekezet élére állt, nemrég pedig elszegődött katonának – ugyanakkor Márki-Zay Péter utalt rá, hogy esetleg nem az ellenkező nemhez vonzódik, a szakdolgozatát is a melegházasság témakörében írta. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha az apja nem éppen az aktuális ellenséget látná a homoszexuálisokban. Így nem valószínű, hogy Orbán utódként gondol a saját fiára. Pedig, ha diktatúraépítésben gondolkodunk, ez egyébként eléggé kézenfekvő megoldás lehetne.

Viszont itt van Ráhel. Tanulmányait drága svájci iskolában végezte, férje milliárdos vállalkozó (azt inkább ne firtassuk, hogyan lett az), háromgyerekes anya, tehát a női princípiumot már beteljesítette. Mi van, ha Orbán gondolatban őt jelölte ki utódjául? Ez egészen logikusan hangzik. Tiborcz István a 32. leggazdagabb és a 15. legbefolyásosabb magyar – hiszen nyilván a saját lábukon állva teremtették meg mindezt. De inkább a mi lábunkon állva. Orbán Ráhel a bahreini konzullal tárgyalt már 2016-ban, bármiféle hivatalos pozíció híján. Orbán nem sok emberben bízik meg, de a saját lányában minden bizonnyal. Ha Orbán fejével próbálunk gondolkodni, ő lehet a kijelölt utód. És bár a miniszterelnök nem foglalkozik nőügyekkel, most mégis kapóra jöhet neki, hogy egy nő lehet a gondolatban kijelölt utód, hiszen úgy tehet, mintha nem lenne hímsoviniszta. Már csak azt nem értjük, miért lépett le a hanyatló Nyugatra a virágzó Magyarországról. Ugyanakkor amit lehet, kiloptak az országból, magánvagyonná tették a közvagyont, mindent kiszerveztek koncesszióba, bebetonoztak rengeteg fideszes kádert a hatalomba.

Jelenleg még tart az előválasztás, ami ennek ellenkezőjeként és a demokrácia megvalósulásaként a népre bízza azt, hogy az öt jelölt közül kit választ, kit tart alkalmasnak a kormányzásra. Az összefogásban részt vállaló pártok pedig közösen támogatni fogják azt a jelöltet, akit a nép választ. Olyan régen volt már ilyen fokú demokráciában részünk, hogy talán már nem is emlékszünk rá. Ha nem akarunk Észak-Koreát Magyarországon, akkor tényleg részt kell vennünk az előválasztáson és meg kell adnunk az összefogás pártjainak azt a felhatalmazást, ami ahhoz szükséges, hogy a diktatúra és a dinasztiaépítés helyett a demokrácia útján haladjunk tovább.