Az megvan, hogy annak idején Orbán és a Fidesz meg sem szavazta a 13. havi nyugdíj bevezetését?

Az Gyurcsányozást csúcsra járató Fidesz-propaganda emlékezete igen homályos ezen a téren. Is.

"Harcolni kell azért, hogy gyorsabban megtörténjen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása és a nyugdíjasok jövőre ne csak a második heti, hanem a harmadik, esetleg a negyedik heti többletet is megkaphassák" - mondta Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szerinte azért kell "harcolni", mert "hitelből, meg hozomra nem szabad sem bért, sem nyugdíjat emelni, amögött teljesítménynek kell lennie".

Harcolok azért, hogy én úgy tudjak odaállni a következő választásra az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt mi az utolsó fillérig odaadtuk - fogalmazott, miközben nem szakatt rá a stúdió.

Orbán Viktor és komrány az elmúlt 10 évben is magasról tett a 13. nyugdíjra, meg úgy en bloc a nyugdíjakra. Most, a választás előtt elkezdődőtt a szemérmetlen hagságok és ígérgetések időszaka, úgyhogy nem árt felidézni azt sem, hogy viszonyult annak idején a köpenyegforgatók pártja a 13. nyugdíjhoz.

A Medgyessy-kormány 2002. október 31-én nyújtotta be a parlamentnek az egyes szociális törvények módosításáról, s ezen belül a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatát. A vita után az Országgyűlés december 17-én szavazott a javaslatról. De nem mindenki. Orbán Viktor, csakúgy, mint többi frakciótársa, nem szavazott. Ezt követően Mádl Ferenc államfő két, az egyházakat érintő javaslat miatt megfontolásra visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek, ezért 2003. február 4-én ismét szavaztak róla a képviselők. Akkor a Fidesz-frakcióban 104-en nemmel szavaztak, ketten tartózkodtak, 55-en (köztük Orbán) nem nyomták meg egyik gombot sem.

A 13.havi nyugdíjat a gazdasági válságra hivatkozva 2009-ben a Bajnai kormány függesztette fel, azóta pedig lassan 12 évet kormányzott a Fidesz-KDNP, Orbán Viktornak ezalatt mégsem jutott egyszer sem eszébe "harcolni" a nyugdíjasokért.  2022 áprilisában viszont megint kellene a szavazatuk.