Tudta, hogy Jászai Mari kamaszkorában cselédlány és markotányosnő is volt?

95 évvel ezelőtt ezen a napon lépett ki az élők sorából a magyar színjátszás egyik legnagyobb tragikája, Jászai Mari.

Hogyan lett a falusi ácsmester ötödik gyermekéből a Nemzeti Színház ünnepelt színésznője? Milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a szegénysorból magát rendkívüli szorgalommal felküzdő Jászai Mari? Többek között ezt is megtudhatjuk Pivárcsi István Híres magyar asszonyok című kötetéből. 

A tíz éves korában elemi iskolai tanulmányait kényszerűségből megszakító Jászai Marit édesapja cselédnek adta, majd nem sokkal később a sorsa ellen fellázadó fiatal lány markotányosnőnek állt a porosz-osztrák háborúban. „A markotányosok olyan mozgóárusok voltak, akik saját kockázatukra vettek részt háborúkban és a tűzvonalba kerülve sokszor rajta vesztek. - olvashatjuk az említett könyvben. Jászai Mari kényszerűségből lett markotányosnő, így a porosz-osztrák háború döntő ütközetében, Königgrätznél is jelen volt. A háborúból való megmenekülése után azonban szakított korábbi életformájával és színésznőnek állt. Először statisztaszerepeket kapott, majd a Budai Népszínházhoz szerződött, ahol megismerkedett későbbi férjével, Kassai Vidor jellemszínésszel. Nem sokkal később Jászai Mari a kolozsvári színtársulatnál kapott munkát, majd 1872-től Jókainé Laborfalvi Rózát váltotta fel a Nemzeti Színházban. A magyar színművészet ünnepelt tragikájaként Antigonét, Iokasztét és Elektrát is bemutatta. Petőfi Sándor és a magyar költészet nagy rajongójaként a színésznő szívesen szavalt vidéki előadókörútjain is és fáradhatatlanul népszerűsítette a magyar irodalmat.  1901-ben a művésznőt a Nemzeti Színház örökös tagjává választották. Jászai Mari elsőként vállalt szerepeket a magyar némafilmekben is, azonban filmszínészi karrierjét az első világháború félbeszakította. 

95 évvel ezelőtt, ezen napon búcsúzott el örökre a színésznőtől rajongó közönsége. Jászai Mariról  1969-ben, halála után színművészeti díjat is elneveztek.