Kié akkor Márai Sándor?

Ötvös Anna kassai Márai-kutató és levéltáros-történész Lola könyve című kötete Márai Sándor családtörténetét és az író bizonyos műveit is érintve mutatja be rendkívüli alapossággal Matzner Lola és Márai Sándor házasságát is.

Hogy még mi minden mást? Megismerhetjük Lola orvos-lapkiadó családjának múltját, akik jómódú kassai zsidó polgárok voltak, valamint a kalandos legendákkal övezett Márai házaspár találkozásának, majd házasságának történetébe is bepillantást nyerhetünk. Egy biztos, Márai Sándor saját elmondása szerint nem számított jó partinak, sőt tulajdonképpen dacból kötöttek házasságot, hogy megmutassák a családnak, hogy nekik majd sikerülni fog.

Kié akkor Márai Sándor? Márai Sándor életműve a különféle nézőpontú olvasatoknak remek lehetőséget teremt. Ritkaság egy olyan szerző, akit néhány éve egyik kedvenc magyar írójaként idézett a magyar sajtó szabadságának kérdésességét firtató felszólalásában a belga liberális politikus, Guy Verhofstadt is, ugyanakkor a konzervatív(?), polgári(?) jobboldali kormány is magáénak érzi.

Na, de még mindig nincs válasz a kérdésre: kié akkor Márai Sándor? Senkié. Ötvös Anna könyvéből is kiderül, hogy a nem éppen hagyományos írófeleség, Matzner Lola sem sajátította ki magának az írót. Akkor mi se tegyünk így! Ideje volna elfogadni azt a nagyon egyszerű igazságot, hogy fölösleges ráaggatni bármilyen jelzőt egy olyan művészre, aki egész életében azért küzdött, hogy szabad maradhasson.

Világpolgár és közben mélységesen magyar, Kassán, Bécsben, Berlinben, Párizsban vagy bárhol Európában, később Amerikában is. És ebben a szabadságban még alkotói éveinek legfontosabb társa, felesége sem korlátozta.