Hitelt hitelből? - Így adósítja el Orbán az országot

Ha erről van szó, Sorost sem állítják meg: éppen egy Soros-közeli forrásból 90 milliárd forintot vettek fel

Ha egy ember úgy dönt, hogy hitelt szeretne felvenni, azt a JTM, azaz a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató meghatározott mértékéig teheti meg. Amennyiben 500 ezer forint, vagy annál kevesebb a jövedelme, akkor a forint alapú személyi kölcsönöneinek összes havi törlesztőrészlete nem lehet több, mint az igazolható havi nettó jövedelmének az 50%-a, 500 ezer forintnál magasabb jövedelem esetén 60%-a. Adós és adóstárs esetén mind a jövedelem, mind a törlesztőrészletek összeadódnak, a rezsi és egyéb kiadások nem számítanak bele az 50 ill. 60%-ba. Lakáshitel, devizahitel esetén ez még alacsonyabb, 10-40%, a túladósodást ez a 2015 óta működő rendszer tehát hatékonyan meg tudja előzni.

Ha viszont országszintű eladósodásról van szó, már nem ilyen szigorú a kormány. Persze nehezebben is meghatározható, illetve igazolható egy ország jövedelme - hagyjuk is ezt meg a közgazdászoknak. Akik abban azonban nagyjából egyetértenek, hogy ehhez a GDP-t, vagyis a bruttó hazai terméket (gross domestic product) vehetjük alapul. Ebben benne van mindaz, amit egy ország egy év alatt megtermel, azaz a termékek és szolgáltatások összességét jelenti. Nomármost, Magyarország több mint a GDP 80%-os mértékéig van eladósodva, ami a lakosság számára meghatározott 60%-on bőven túlmutat, tehát ebben is megengedőbb a kormány magával szemben.

Ha egy háztartás adósodik el, akkor elkezdenek “sakkozni” a csekkekkel, mindig azt fizetik be, ami éppen a legsürgősebb. De egyre nehezebb évszakváltáskor a szakadt cipő helyett újat venni, a minőségi élelmiszert megfizetni, házat felújítani (már ha egyáltalán van ház), majd végül már ételt vagy gyógyszert venni is nehézséget okoz. És ahogy süllyed le az ember, úgy az átlátható és alacsonyabb banki kamatozású hitelek helyett előbb a kisebb pénzintézetek, majd az uzsorások felé fordul, míg végül teljesen hitelképtelen lesz. Ne gondoljuk, hogy az országok esetében ez teljesen másképpen van: a hitelbesorolás nagyban ugyanúgy számít és meghatározza a lehetőségeket.

És az igazság az, hogy a kormány - talán a közelgő kormányváltástól rettegve - nem igyekszik azon, hogy Magyarország ne legyen túladósodva. Sőt, gyakorlatilag ott vesznek fel hitelt, ahol tudnak. A krumpli már kevés, drágábban tudják megvásárolni az emberek szavazatait - nyugdíjprémium, SZJA-visszatérítés, valamiből finanszírozni kell az osztogatást. Ennek azt a módját választották, hogy eladósítják az országot. Ha erről van szó, Sorost sem állítják meg: éppen egy Soros-közeli forrásból 90 milliárd forintot vettek fel.

Az uniós újjáépítési és helyreállítási alapból 5800 milliárd forint járna Magyarországnak, ennek egy része kedvezményes hitel formájában. Orbánnak viszont csak az ingyen pénz kell, aminek az utalása késik, mert a kormány az értelmetlen és velejéig gonosz LMBTQI-ellenes propagandát tolja, valamint a jogállamisági feltételeket sem teljesíti, amit az EU joggal helytelenít. Lehetne tehát 5800 milliárd forintunk a helyreállításra, de a kormány nem hajlandó ezért minimális erőfeszítéseket sem tenni.

Helyette inkább eladósítja az országot Kína és Oroszország felé, ezzel függelmi viszont alakítva ki a kommunista Kína és a posztkommunista Oroszország felé - és eközben a Fidesz magát nevezi jobboldalnak, az ellenzéket pedig baloldalnak. Azért ez érdekes logika. Varga Mihály bejelentette, hogy érkezik 64 milliárd kórházfelújításra, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól - közben meg lassan nem lesz, aki gyógyítson, mert mindenkit elüldöznek az egészségügyből.

Oroszország és Kína is jellemzően úgy ad hitelt, hogy a megvalósuló beruházásokból valami visszafolyjon nekik is.  Emellett olyan záradékokat építenek be a szerződésekbe, amelyek szűkítik az újratárgyalási lehetőségeket is. Így épül a Budapest-Belgrád vasútvonal 750 milliárdból,  Paks II 3500 milliárdból  és a tervek szerint a Fudan Egyetem is, előre láthatóan 550 milliárdból. Mindezt olyan feltételekkel, melyet az ország adófizető állampolgárai nem ismerhetnek meg, mielőtt a nyakukba varrják azt.