Stummer János levelet írt a Pegasus gyártójának, ha már Orbánék sunnyognak

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke azért írt levelet az izraeli NSO Group vezetőinek, hogy tájékoztassanak bennünket arról, amiről a magyar kormány nem hajlandó beszélni: kiket, mikor, milyen felhatalmazással, milyen időszakban figyeltek meg?

Eddig tagadott és sunnyogott a kormány azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor és orbánistái magyar újságírókat, ellenzéki politikusokat hallgattak le, illetve figyeltek meg a legsötétebb kommunista időket megszégyenítő módon.  Sőt, előkerült a szokásos módon Soros György neve is.

De aztán jött Kósa Lajos és beismerő vallomást tett a maga sajátos, együgyű módján.

Stummer ezután kezdhetett el nyíltabban beszélni az ügyről, így elárulta többek között, hogy száz felett van azok száma, akik ellen használták a Pegasust, de szerinte ennél fontosabb, hogy kik ellen, mikor és milyen felhatalmazással vették be a szoftvert. Ennek a megválaszolása bonyolultabb lesz, mert a kormányváltásig „ez a rezsim erre nem fog válaszolni” - mondta a Partizán Spartacus műsorának. 

Ha a rezsim nem is válaszol az izraeli cég megteheti. Stummer János a levelét magyar és angol változatban egyaránt közzétette, egyúttal jelezte, hogy a bizottság következő ülésén kezdeményezni fogja a Pegasus-szerződés titkosítás alól történő feloldását és - immár harmadjára - a Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását.

Mint ismert, a nemzetbiztonsági bizottságnak hiába van ellenzéki elnöke, a bizottságban nincs ellenzéki többség. A kormánypártiak így meg tudják akadályozni, hogy felálljon egy ténymegállapító bizottság, amely személyes meghallgatásokat végezhetne a megfigyeléseket bonyolító operatív tisztekkel, és belenézhetne az aktákba, hogy mikor voltak ezek a vizsgálatok.

Íme Stummer János levele:

"Tisztelt NSO Group!

A Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága a hatályos magyar törvények alapján látja el a magyar titkosszolgálatok működésének parlamenti felügyeletét.

A bizottság elnökeként számomra különösen fontos hazám szuverenitása, integritása és jogállami kereteinek sérthetetlensége.

Ezért töltöttek el aggodalommal azok a néhány hónappal ezelőtt a nyilvánosságban megjelent információk, amely szerint az Önök termékével Magyarországon ellenzéki politikusokat, újságírókat és üzletembereket vontak megfigyelés alá.

Éppen ezért örömmel töltött el az NSO Group tegnap a magyar médiában megjelent nyilatkozata, amely szerint vállalatuk "nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását."

Bizakodásra okot adó nyilatkozatukhoz kapcsolódóan az alábbi kérdésekkel fordulok Önökhöz:

1. Pontosan mit tekintenek "visszaélésszerű" használatnak? Milyen szempontok alapján döntik el, hogy mely műveletek esnek ebbe a kategóriába?

2. Amennyiben a "visszaélésszerű" használat észlelésre kerül bármely felhasználó részéről, az NSO Group szervezeti rendszerén belül milyen belső protokoll lép életbe?

3. Milyen esetben történik meg a szerződés felbontása és a hozzáférés megszüntetése?

4. Az NSO Group történetében hány alkalommal bontottak eddig szerződést partnereikkel a termékük "visszaélésszerű" használata miatt?

5. Indult-e valamilyen vizsgálat az NSO Group szervezetén belül az Önök által forgalmazott termék magyarországi használatával kapcsolatban nyilvánosságra kerültekkel kapcsolatban?

6. Fontolgatják-e a szerződés felbontását a magyarországi partnerrel?

Válaszaikat előre is köszönöm!

Stummer János,

a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke"