Napi jótanács Kásler Miklóstól: A pálinka nem véd meg a koronavírustól

Napi jótanács Kásler Miklóstól: A pálinka nem véd meg a koronavírustól

Az emberi erőforrások minisztere komoly szakmai érvekkel buzdít az oltásra.

Az oltási akcióhétről, a koronavírus kezelésének legújabb eljárásrendjéről, az oltással kapcsolatos tévhitekről is beszélt Kásler Miklós az Életközelben című műsorban.

Szerinte sokan azt gondolják, hogy a rendszeresen és megfelelő mértékben fogyasztott alkohol megvéd a vírustól. Kásler Miklós úgy véli, ez a félreértés azon alapul, hogy az alkoholban lévő fertőtlenítőszerek a vírust elpusztítják. De ez nem igaz a koronavírusra.

A pálinkának egészen más szerepe van az ember életében − tette hozzá.

Kásler Miklós karrieríve egyébként valószínűleg Mátyás király "összerakásával" érte el a csúcspontját, de alighanem ez a tanács is bekerülhet a "Best of" kategóriába.

A nemes feladatot megelőzően is rendkívül sokat tett azért, hogy a magyar oktatás, egészségügy és kultúra szárnyakat kapjanak. Kásler Miklós számos alapkövet fektetett le, melyekre a szaktárca minden egyes területén erős vár épülhet. Itt is van néhány a teljesség igénye nélkül, emlékeztetőül:

1. "A Tízparancsolat a legtökéletesebb népegészségügyi gyűjtemény, tudniillik a halálos betegségek jó 70-80 százalékát a Tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni."

(Legtökéletesebb kijelentésének népszerűsítéséből Kásler nem mellékesen országos turnét is szervezett, számos helyen adta elő, hogy „a tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe, mert aki betartja, soha nem ütközik a törvénnyel, és megtalálja helyét a családjában, valamint az emberek között, sőt, vele megelőzhetőek a fertőző betegségek is. A koronavírus sajnos egyelőre nem.)

2. „Ha nem lenne abortusztörvény, akkor körülbelül 20 millió magyar élhetne jelen pillanatban az országban.”

3. "Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához."

4. "Jelenleg hatezerrel több orvos dolgozik az egészségügyben, mint 2010-ben. Elindult az orvosok visszaáramlása, jelenleg még nem nagy számban, de a tendencia kedvező, ugyanakkor az elvándorlás dinamikája jelentősen csökkent."

5. "Három generációval ezelőtt nagyon gyakoriak voltak a nyolc-tíz gyermekes családok. A családfő dolgozott a földeken, a feleség ellátta a háztartást és gyermeket nevelt, mindezt általában nagy szegénységben. Ez évszázadokon át így volt. Az életszemlélet azóta sokat változott, és sokan egyre inkább azt várták, főleg a kilencvenes évek elején, hogy eljön a jólét, az egyéni szemléletben pedig a pénz és a hatalom, illetve a különböző örömök hajhászása kapott prioritást, a családi, nemzeti, közösségi értékek háttérbe szorultak. Ezért már az óvodától kezdve abban kell segíteni és példát mutatni a gyermekeknek, hogy szép párkapcsolatra törekedjenek, amiből házasság lehet." 

6. "A 21. század egészségügyét építjük a legkorszerűbb technológiákat meghonosítva."

7. "Mindenki észleli, hogy a magyar gyermekek idegennyelv tanulása akadozik. Ennek több összetevője van: nagyon nehéz a magyar nyelv."

8. "Az emberi gondolkodás színvonala nem fejlődött az utolsó két és fél évezredben, amit filozófiából le lehetett írni, azt leírták a görögök."

9. "Az Ősrobbanás spekuláció, hipotézis, semmiféle bizonyíték nincs."

10. "A hálapénzt rendkívül káros dolognak tartom, ugyanakkor jó néhány egészségügyi dolgozónak a megélhetést jelenti. Úgy gondolom, hogy folyamatos béremelésekkel el lehet érni azt a színvonalat, amely olyan jövedelemhez juttatja az egészségügyben dolgozókat, hogy a hálapénzt ki lehet iktatni. Bízom abban, hogy a következő négy évben ezt el tudjuk érni." (Ez 2018.07.28-án hangzott el. Mondjuk van még rá másfél évük.)

10+1. "Igen, lesz másfél millió forint az orvos fizetése, de nem azonnal, hanem lépcsőzetesen, mert csodákra nem vagyunk képesek. Ami a sokat támadott egészségügyet illeti, ma kevesebb a fertőzés kórházainkban, mint az uniós átlag. A korábbi mérésekhez képest öt évvel emelkedett az átlagéletkor hazánkban. Ezek jelentős eredmények, de erről nem cikkeznek a vészhelyzetet kiáltók."

És ha már orvosi fizetés: Kásler 2017-ben még kórházigazgatóként 57 millió forintot keresett, bár azt pontosan nem tudni, hogyan. Az ország legnagyobb egészségügyi centrumait irányító igazgatók sem kaphatnak bruttó 1,1-1,2 millió forintnál magasabb fizetést, az EMMi esze pedig a közepes forgalmúnak tekinthető Onkológiai Intézet igazgatójaként nem kereshetett többet bruttó 800-900 ezer forintnál, amiből éves szinten legfeljebb 10-11 millió jönne össze.