Megint Orbánék korrupciójáról adott ki siralmas jelentést az EU

Az Európai Parlament LIBE delegációjának friss, Magyarországról szóló jelentése szerint Magyarországon akkora a korrupció, hogy kialakult egy párhuzamos állam.

Az EP bizottság tényfeltáró csapata szeptember végén járt Magyarországon, hogy tájékozódjon a jogállam működéséről, és személyesen is találkozzon minél több releváns szereplővel. A látogatást még a Sargentini-jelentés után, 2018-ban elindított hetes cikkely szerinti eljárás részeként tervezték 2020 elejére, de a világjárvány miatt későbbre csúszott. A hetes cikkely szerinti eljárás leegyszerűsítve amiatt a gyanú miatt indult, hogy jogállami működés súlyosan és rendszerszinten sérülhetett Magyarországon.

A Szabad Európa beszámolója szerint a jelentés kitér rá, hogy a magyar kormánypárti médiában személyükben támadták a bizottság egyes tagjait, ami nem segíti a nyílt párbeszédet és az együttműködést. 

"Továbbra is jelentős aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság. Úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt korrupció egy párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ennek kezelése viszont a független igazságszolgáltatás hiányában majdnem lehetetlen"

– áll a jelentésben.

Persze, magyar állampolgároknak ez nem újdonság, látjuk tapasztalhatjuk minden nap. 

Varga Judit azért megkísérelte megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, kár, hogy ugyanazokkal a panelekkel, amikkel eddig próbálta.

Sargentini újratöltve, avagy a brüsszeli előítéletek maradnak, de az élet megy tovább - kommentálta az igazságügyi miniszter közösségi oldalán a jelentést. Hozzátette, hogy a LIBE őszi magyarországi látogatásáról készült jelentés "ismét negatív színben próbálja feltüntetni hazánkat". 

Mert egyébként ritka nehéz a magyar jogállamiságot és a korrupció mértékét negatív színben feltüntetni. Komoly munkát kell végezni az EP delegáltjainak. Meg kell próbálniuk például kinyitni a szemüket.