Egy III/III-as jelentésben úgy írtak Harrach Péterről, hogy "homoszexuális problémák" merültek fel vele kapcsolatban

A KDNP-s politikus állítása szerint erről nem tud, és egyébként sem igaz.

Az Alfahír birtokába jutott egy 1972. február 16-án kelt jelentés, amit a III/III-1/a alosztály rendőrőrnagya, M. Károly készített, miután előző nap találkozott egy cukrászdában a "Csabai Ferenc" fedőnevű ügynökkel.

Csabai Ferenc munkadossziéját 1969. szeptember 8-án nyitották meg és a H/54187 számon iktatták.

harrach péter
Részlet a jelentésből (1. rész)
harrach péter
Részlet a jelentésből (2. rész)

"Harrach Péter kiszorításában hálózati úton, közvetve mi is részt vettünk. Az elmúlt év őszén az esztergomi szemináriumból került a központiba, tanulmányai továbbfolytatására. Esztergomban homoszexuális problémák voltak vele. Ezt mi a központiba való bekerülése után hálózati úton szellőztettük. Homoszexuális évfolyamtársa Esztergomban otthagyta a közelmúltban a szemináriumot. S most végül ő is követte példáját” – áll a dokumentumban.

Az Alfahír szerint a jelentésből kiderül, hogy a feladatát társadalmi megbízottként (tmb.) végző ügynök már jó ideje beépült az akkori budapesti Hittudományi Akadémia életébe, és nemcsak követte a papnövendékek életét, hanem - ahogy azt őrnagy meg is jegyzi - befolyásolta is a későbbi pályájukat - nyilvánvaló módon gyengítve a katolikus egyházat.

Jellemző a korszakra, hogy a besúgó a legapróbb részleteket is feljegyezte. Így például jelentette, hogy "a nősülés kérdése mindenesetre komoly problémát jelent a hallgatóknál". Erre az egyik III. évfolyamos hallgató távozását hozta fel példaként, aki "állítólag a civil életben kíván elhelyezkedni". Majd Csabai Ferenc szóbeli jelentésében közli azt is a rendőrőrnaggyal, hogy:

"Harrach Péter V. évfolyamos esztergomi egyházmegyés szintén megvált a szemináriumtól, egyelőre nem kívánja magát szenteltetni, de tanulmányait bejáró hallgatóként befejezi".

Ezután a III/III-as tartótiszt értékelésében elégedetten nyugtázza, hogy a cölibátus-elleni viták csak látszólag ültek el a Hittudományi Akadémián.

Megjegyzi, hogy emiatt két hallgató is távozott, majd rátér Harrach Péter ügyére is, és kiemeli, hogy az ő kiszorításában milyen nagy szerepet játszottak, hiszen az esztergomi "homoszexuális problémákat" a budapesti intézményben is megszellőztették.

Az Alfahír a jelentést megmutatta a korszakot és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető aktákat jól ismerő történésznek is, aki szerint a dokumentum egyértelműen hiteles, függetlenül annak tartalmától.

A lap megkereste Harrach Pétert is, aki elárulta, hogy benne soha nem vetődött fel, hogy kikérje a megfigyelésére vonatkozó kartotékot, így állítása szerint tőlük tudta meg, hogy róla is készült jelentés. Azon pedig még inkább meglepődött, hogy "homoszexuális problémák" merültek fel vele kapcsolatban, és azt állítja, ezek nem igazak. Kérdésre azt is elmondta, hogy valóban eljött Esztergomból, ezt azzal magyarázta, hogy 18 évesen még egészen másként látta a világot, de ő soha nem hallott arról, hogy róla ilyen híreket terjesztettek volna.

Harrach Péter magánélete egyébként a kutyát nem érdekelné, ha nem a saját pártja lenne az, aki a legelszántabban támadja a meleg közösséget. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a nyáron konkrétan kijelentette, hogy nem rajongana azért, ha homoszexuális tagja lenne a kormánynak.

"A keresztény tanítás, az a természet rendjére épül, és a kinyilatkoztatásra. A kinyilatkoztatás pedig feketén-fehéren, nagyon világosan mondja, hogy a megvalósult homoszexualitás bűn"

– fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök helyettese. Úgy vélte, hogy „a megvalósult homoszexualitás” hasonlóan súlyos bűn, mint a bigámia vagy a házasságtörés. Egy bűnös életállapotot nem lehet megvalósítani – tette hozzá.

Meglehetősen ellentmondásos lenne, ha az a párt, amelynek egyes tagjai még az ezredforduló után is azt vallják, hogy melegnek lenni bűn, aberráció, rábólintana egy meleg kereszténydemokrata politikus karrierjére.