Egy korszakalkotó festmény, ami majdnem elégett - 162 éve született Georges Seurat, a Vasárnap délután a Grande Jatte szigeten című posztimpresszionista festmény alkotója

Viszonylag keveset lehet tudni arról a francia művészről, aki festészetével egy csapásra vált az avantgárd művészek új generációjának vezetőjévé. A festő születésének évfordulóján remek alkalom nyílik arra, hogy felelevenítsük azt a nagyszerű műalkotást, ami ma már nem is Párizsban, hanem Chicago-ban található.

Az elkövetkező zimankós téli napokban bizonyára a magyar művészetrajongók is szívesebben lennének egy napsütéses, nyári délutáni pikniken a Párizs környéki Grande Jatte szigeten, amit Georges Seurat forradalmian újítónak számító pointillista technikájával megfestett.

A francia művész meglehetősen bonyolult képkompozícióján negyvennyolc ember, három kutya és egy majom is helyet kapott és műalkotásán közel két évig dolgozott. A magánéletéről  életében sohasem nyilatkozó, zárkózott természetű festőnek igazi technikai forradalmár volt az édesapja is, akinek különc szokása mégiscsak kitudódott művészberkekben. Mint ahogy azt az amerikai művészeti író, Elizabeth Lunday Híres művészek titkos élete című könyvében olvashatjuk, az idősebb Seurat vadászbalesetben elvesztett fél krját sajátosan helyettesítette ollókkal és villákkal, amelyekkel bámulatos sebességgel volt képes felvágni az ürücombokat. 

Noha apja ebbéli mutatványát szerencsére nem kellett utánoznia az ifjú festőnek, mivel Georges Seurat életében mindkét keze ép maradt, mégis párizsi legendák terjedtek a család formabontó étkezési szokásairól. A francia posztimpresszionista festő művészete azonban nem a felmenői okán lett művészettörténeti fogalom.

Georges Seurat később rendkívül nagy sikernek örvendő, hatalmas festménye miatt szerzett világhírnevet magának, ami azonban egy alkalommal már majdnem elégett. 1958-ban a New York-i Modern Művészeti Múzeum kérte kölcsön a Délután a Grande Jatte szigetén című képet egy retrospektív Seurat-kiállításra, ahol légkondicionáló berendezések szerelése miatt szabadon hagyott gyúlékony anyagok miatt ütött ki tűz és több festmény is megsérült vagy elégett. Szerencsére Seurat leghíresebb alkotása ép maradt és azóta is páratlan népszerűségnek örvend.