Jakab Péter: A kormányváltást elszámoltatásnak kell követnie

Mindössze három hónap van hátra az országgyűlési választásig, ami valóban sorsdöntő lesz Magyarország jövőjét illetően. Jakab Péter, a Jobbik elnöke az ellenzék jelenlegi és még addig zajló munkájáról adott interjút az Alfahírnek.

Az ellenzéki együttműködés a programalkotás szintjén lényegében egy éve működik. A távolról érkező pártok különbözőségéből kellett létrehozni a nemzeti minimumokat. Hogy ez most pontosan hogy néz ki, arról árult el részleteket Jakab Péter.

A közös alap meg is született, úgy futottunk neki az előválasztásnak, hogy ezt mindenki elfogadta. De meghagytuk a miniszterelnök-jelöltnek azt a lehetőséget, hogy ő maga formálja véglegessé a közös ellenzéki programot. Természetesen, itt sem lehet megkerülni az ellenzéki szakpolitikusokat, minden egyes döntés mögött ki kell alakítani a konszenzust. Több ezer döntés született így, a rendszer működik, csak sok munkával jár, de ezt nem lehet megspórolni - fogalmazott a Jobbik elnöke.

Mint mondta, minden ellenzéki párt egyetértett, hogy a kormányváltást elszámoltatásnak kell követnie, de ragaszkodtak az áfacsökkentéshez is, mert nem tartják elfogadhatónak, hogy az EU legszegényebb nemzete az unió legmagasabb áfáját fizeti, amikor 27 százalékos forgalmi adót fizet ki a kormánynak a legszegényebb melós vagy kisnyugdíjas egy kilogramm burgonya után. Ugyanakkor Jakab Péter szerint ugyanilyen fontos számukra a bérek felzárkóztatása legalább a térség szintjéhez, és egy bérlakásépítési program elindítása is.

Most az irányokat kell kijelölni, a magasabb béreket, az alacsonyabb áfát és a zéró toleranciát a korrupcióval szemben, de hogy konkrétan milyen kihívásokkal nézünk majd szembe, azt akkor tudjuk meg, amikor látjuk az államkasszát. Szinte biztos, hogy a Fidesz vinni akar mindent, ami mozdítható, de azzal, hogy a korrupciós csatornákat elzárjuk, már plusz pénzügyi mozgástérhez jutunk. Ezenfelül az uniós költségvetésből is érkeznek források, és a helyreállítási alapban most parkolópályán lévő 6000 milliárd is elérhetővé válik hazánk számára Orbánék bukása után, hiszen az új kormány elkötelezett az igazságszolgáltatás helyreállítása mellett, amit Brüsszel alapvető és jogos feltételként szab - jelentette ki a pártelnök a kormányváltás utáni kihívásokkal kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan zajlik majd a hatékony felelősségre vonás, Jakab Péter így válaszolt:

A szakmai munka zajlik, de nem teregetjük ki a lapjainkat, ne tudjanak egérúthoz jutni azok, akiket elszámoltatnánk. De már azzal is nagy lépést teszünk, hogy csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, amitől Orbán úgy fél, mint ördög a tömjénfüsttől, illetve román mintára fel lehet állítani egy magyar korrupcióellenes ügyészséget is. Ha lesz politikai akarat az elszámoltatásra, nem kell feltalálni a spanyolviaszt.

A Jobbik elnöke úgy véli, a jelenlegi jogszabályi környezet alkalmas lenne arra, hogy elejét vegyék a rendszerszintű korrupciónak, ha a bűnüldözők megkapnák a politikai engedélyt erre. Szerinte nagyon sok ügyész, bíró, nyomozó felszabadultan végezné a munkáját, ha végre nem politikai kádereknek kellene megfelelniük, hanem a törvényeknek. 

A teljes interjú ITT olvasható.