Kövér László 7 év alatt 100 millió forintra büntette az ellenzéki képviselőket, az ő havi fizetése viszont 3,5 millióra ugorhat

Az utalásoknál biztos nem remeg a bajusz.

Az országgyűlési képviselők fizetése akár 75 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, így a bruttó alapbér az 1,3 millió forintot is elérheti – számolta ki az RTL. A csatorna szerint ennél azonban szinte minden parlamenti politikus többet keres majd, a bizottsági helyek után, valamint a különböző tisztségekért ugyanis pluszpénz jár.

Emlékeztetnek, hogy az országgyűlési törvény 2018-as módosítása értelmében a képviselők mindig az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának megfelelő összeget vihetnek haza, azaz ahhoz, hogy fizetésemelést kapjanak, nincs szükség új előterjesztésre vagy szavazásra, a béremelés náluk automatikus. A jogszabályt három éve csak a kormánypárti képviselők szavazták meg.

A legjobban Kövér László, az Országgyűlés csendőre járhat , az ő fizetése ugyanis az alapbér 2,7-szeresének megfelelő összeg, azaz több mint nyolcszor annyit keres, mint egy átlagos magyar munkavállaló. Értelemszerűen az emelés is nagyobb mértékben érinti őt, márciustól akár 200 ezer forinttal is nőhet a fizetése, így már csaknem bruttó 3,5 millió forintot vihet majd haza.

Kövér László 2010 óta az Országgyűlés elnöke, csendőre, ha úgy tetszik, hiszen számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy az ellenzéki képviselők még kevésbé zavarják a kétharmados úthenger „munkáját”. Ezek egyike a 2013 óta kiszabható pénzbüntetés, amit 2019 év végéig - a 24.hu korábbi összesítése szerint - Kövér 153-szor alkalmazott, és összesen 72 millió forintra büntették a képviselőket.

A házvezetés büntetést kezdeményezett, ha egy képviselő sípolt, bemutatott, szirénázott, megafonba beszélt, táblát vagy molinót emelt a magasba, esetleg papírokat szórt szét a teremben, de volt, akit antiszemita kifejezésért vágtak meg, és büntetés járt az elnöki emelvény elfoglalásáért is. Az összesítésből az is kiderül, hogy a büntetés összege milyen komoly mértékben nőtt meg az évek alatt:az első bírság 131 ezer forintról szólt, 2019-ben azonban már 1 millió 780 ezer forintos büntetést is kiszabtak. 

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselője egyhavi fizetéselvonást – 1,2 millió forint - kapott csak azért, mert a parlamentben beleült Orbán székébe. Aztán 4,4 milliós büntetést kapott, mert egy zsák krumplit akart adni Orbánnak, aztán idén egyetlen szó használatáért 9,6 millióra büntette a T. Ház posztmunkásőre.

A pártelnök büntetésivel az összesített szám már közelti a 100 milliót.

Kövér Lászlót ezért tartják el a magyar adófizetők.