Rövid póráz: Orbánt Moszkvába hívták

Szijjártó Péter december végén jeletette be, hogy a gazdi magához hívta az alattvalót. A héten kiderült, Orbán február 1-jén teljesíti kötelezettségét. 

A létesítési fázisba léptetjük a Paksi Atomerőmű projektjét, a Nemzeti Oltóanyaggyár készen fog állni a Szputnyik gyártására, folytatjuk az űrtechnológiai együttműködést, növeljük a záhonyi térség szerepét a kelet-nyugat irányú vasúti forgalomban és újabb magyar élelmiszeripari termékek exportját indítjuk meg az orosz piacra

- írta Szijjártó Péter december végén. Szerinte minden idők legeredményesebb éve volt az idei a magyar-orosz együttműködés szempontjából, ami jó alap ahhoz, hogy jövőre újabb fontos eredményeket érjünk el.

Ekkor épp a "kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében elért eredmények" miatt „Barátságért” kitüntetést vett át Szijjártó Péter külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől Moszkvában. Orbánék feje búbját rendre megsimogatják errefelé, ez pedig sokat elárul a hazai állapotokról.

Orbán Viktor a tervek szerint február 1-jén Oroszországba utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon - ezt már csütörtökön közölte Szijjártó a TASS orosz hírügynökséggel. Több kérdésről is egyeztetni fognak, az egyik téma a Paks 2 projekt lesz.

Arról már írtunk, hogy van abban valami mérhetetlenül szomorú és egyben ijesztő, amikor egy provinciális keleti diktátor dicséri fel az éppen aktuális magyar vezetőt, mint ahogy történt az 1949-ben, 1973-ban vagy 2019-ben. És még nagyobb probléma, ha ezt a vezetőt a fejlett Európában pedig nem kívánatos személynek tartják. Ez ugyanis azt jelenti, hogy Magyarországnak olyan vezetője van, aki inkább hasonlít egy keleti despotára, mint egy demokratikus európai politikusra.

Orbán megy, mert Putyin szólította. Egy olyan országban ez természetes, amelynek kormányfője - valamilyen oknál fogva - kérdések nélkül szolgáltatja ki az orosz érdekeknek nem csak saját hazáját, de egész Európát is. Egy ilyen országba akkor jön a főnök, amikor csak akar, a beosztott meg megy, amikor hívják. Szóval, februárban újabb indokolatlan szájnyalogatásokra és nyakkendőigazításokra számíthatunk Orbán részéről. 

Egy kis emlékeztető:

Ez pedig a miheztartás végett: