Fizetett a Fidesz a fiataloknak a részvételért egy pécsi kampányrendezvényen

Máshogy nem igazán tudják megszólítani a 70 év alattiakat. Őket annyira nem motiválja az alamizsnaként a választás előtt kiosztott 13. havi nyugdíj.

Érdekes körülmények között tartottak rendezvényt Pécs egyik belvárosi irodaházában január 7-én. A környezettudatos viselkedésre nevelő találkozó vendége volt Kővári János kormánypárti politikus. A Pécsi Stop hírportál megtudta, a fórumon 30-an vettek részt, a hallgatóság túlnyomó többségét egyetemisták adták, akik pénzt – saját bevallásuk szerint háromezer forintot – kaptak a részvételért - írja a Népszava.

A rendezvényről készült fotót és rövid videót Kővári János feltette a Facebook-oldalára. Emiatt a Pécsi Stop arról kérdezte a képviselőjelöltet, hogy a fórum részvevői tudtak-e arról, később egy parlamenti választáson induló politikus videóján fognak szerepelni, ráadásul kampányidőszakban. Kővári János nem válaszolt a kérdésre.

Arra nem számítottunk, hogy ebben a formában fognak résztvevőket toborozni - ezt már a Népszava kérdésre Király Nóra, a Fideszhez kötődő Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) vezetője közölte.

A Ficsak elnöke a Népszavának írt levélben elmondta, hogy egyesületük a rendezvényszervező céggel kötött szerződésben meghatározta a minimális résztvevői létszámot. A levélből kiderül az is, hogy a - meg nem nevezett - szervező cég 530 ezer forintért vállalta a munkát, ezért technikust, technikát, fotóst, hoszteszt, moderátort, pogácsát, üdítőt, kávét biztosított, plakátolt és két órára termet bérelt. 

A Népszava azt is megjegyzi, hogy Király Nóra egyébként 2006 és 2019 között a főváros 11. kerületének fideszes önkormányzati képviselője volt és 2014-től alpolgármesterként szolgált Újbudán. A 43 éves politikus több civil szervezet alapító vezetője, így hozzá kötődik a már említett Zöld Követ, a Ficsak, valamint a Mindennapok Női Szemmel és a Gazdagréti Összefogás Egyesületet. A független sajtó többször írt arról, hogy ezek a szervezetek bőven jutnak állami forrásokhoz. A Mindennapok Női Szemmel például 2017 és 2020 között 66 millió forintot kapott, abból 20 milliót szántak egy olyan honlap létrehozására, amit főként az egyesületi tagok olvasgatnak, aztán újabb 20 millió ment el a honlap fejlesztésére, végül 26 millióból egy adatbázis létrehozását finanszírozták