Magyarország előre megy, nem hátra: Alig van európai ország, ahol alacsonyabb a várható élettartam, mint nálunk

Nem váratlan adat ez annak fényében, mennyit dolgoznak a magyarok kevés pénzért, milyen az egészségügy, milyen az oktatás, és mennyire van pénzünk, tudásunk az egészséges életmódra.

A magyarok 20 százaléka (1 millió 942 ezer ember) 65 éves vagy annál idősebb, 439 ezren már a 80., 65 ezren pedig a 90. életévüket is betöltötték, viszont alig van olyan európai ország, ahol olyan alacsony lenne a várható élettartam, mint nálunk: a 65. évüket betöltő férfiak átlagosan további 14,6, míg a nők 18,5 életévre számíthattak 2018-ban, míg az EU átlagában a férfiak 18,1, a nők 21,6 évig éltek még a 65. születésnapjuk után - írja a Qubit a 2009 óta ötödik alkalommal kiadott Demográfiai Portré 2021 – Jelentés a magyar népesség helyzetéről című kötet alapján.

Ebből kiderül: a magyarok egészségi állapota kifejezetten rossz: a 15 éves és annál idősebb magyarok csaknem felének van krónikus betegsége vagy valamilyen egészségügyi problémája. Az egészségben várható életévek száma az elmúlt évtizedben közel négy évvel emelkedett ugyan, de a társadalmi különbségek továbbra is jelentősek; a legalacsonyabb iskolázottságú nők 11, a férfiaknak 12 évvel kevesebb egészséges évre számíthatnak, mint a diplomával rendelkezők.

Persze, egy olyan országban, ahol Kásler Miklós felelős az egészségügyért, ahol a honvédelmi államtitkár pacalpörkölttel ingerli az adófizetőket, ahol nincs is egészségügyi miniszter, ahol Müller Cecilia az országos tisztifőorvos, ahol az oktatásban a sok helyen kivitelezhetetlen mindennapos testnevelés fedi le az egészségtudatosságra nevelést, ott sok javulást nem várhatunk.

Nem véletlenül vagyunk élen Európában a rákos megbetegedések, a szív és érrendszeri megbetegedések, az alkoholizmus, a dohányzás és az elhízás terén is.