A fizetésekhez képest majdnem kétszer annyit fizetünk Magyarországon egy bevásárlásért, mint Olaszországban

Magyarország előre megy, nem hátra.

Egy tipikus vásárlói kosár azért jóval többe kerül kint, mint itthon, de bizonyos termékek akár harminc százalékkal olcsóbbak ott. A fizetésekhez képest viszont majdnem kétszer annyit fizetünk Magyarországon, ráadásul a bevásárlás adótartalma is több mint kétszer annyi - írja a Telex. A lap összesen 41, magyar és olasz Lidlben is kapható termék árát hasonlította össze a két ország üzleteiben.

A vásárlói kosár ára Magyarországon 16  731 forint, Olaszországban pedig 21  582 forint lett, ami 30 százalékos különbséget jelent. Ez nagyrészt a hústermékeknek köszönhető.

Forrás: Telex.hu

És a "legizgalmasabb" rész: 

Hiába kerül kevesebbe Magyarországon összességében ez a vásárlói kosár, nem mindegy, hogy mekkora fizetésekből kell ezt kigazdálkodni. A legfrissebb, mindkét országban elérhető hivatalos nettó átlagbér a 2020-as, akkor ez Olaszországban havi 1770 euró volt, ami mai árfolyamon 631  890 forint, szemben a magyar 268  405 forintos havi eredménnyel. 

Egy hétvégi Lidl-ös nagybevásárlás tehát Magyarországon a nettó átlagbér 6,16 százalékába kerül, míg Olaszországban mindössze 3,41 százalékába.

A Telex hozzáteszi, hogy érdekes megvizsgálni az árak nettó értékét is, azaz mennyit kellene fizetni, ha nem lenne áfa az élelmiszereken. Magyarországon néhány kivételt leszámítva szinte mindenre érvényes a világrekord 27 százalék áfa, ez alól ebben a listában csak a húsok, a tojás és a tej kivétel. Olaszországban viszont az élelmiszerekre alapvetően 4 és 10 százalékos áfa vonatkozik, csak olyan termékekre kell megfizetni a teljes, 22 százalékos adót, mint a vécépapír vagy a Coca-Cola.

Ezeket az adatokat egy felnőtt, gondolkodni képes állampolgár felfogja, a kormánynak nem sikerült. Ha meg igen, akkor csak szimplán nem érdekli a nertársakat, ők keresnek jócskán az olasz átlagfizetés felett is.