Hogyan élte túl a zsidóüldözést egy kismama sárga csillaggal?

A Kismama sárga csillaggal - Egy fiatalasszony naplója a német megszállástól 1945 júliusáig című kötet évekkel ezelőtt jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában, mégis az ukrajnai háborús vérontások okán szomorúan aktuális.

A szöveget gondozta és a jegyzeteket összeállította, valamint a könyv bevezetőjét és a záró tanulmányt Huhák Heléna, Szécsényi András és Szívó Erika írta. A naplóíró, Dévényi Sándorné, Anna 1944. március 20-tól egészen 1945 júliusáig vetette papírra rettenetes megpróbáltatásait, emberfeletti küzdelmeit: a német megszállás egy részét még áldott állapotban, majd újszülött csecsemőjével és tizenhárom éves fiával vészelte át az édesanya.

Bombázások, óvóhelyeken, pincékben átvirrasztott dermesztő éjszakák szörnyűségei sem akadályozták meg Dévényi Sándornét abban, hogy feladja az életben maradásért folytatott küzdelmet. Háborúban világra hozni egy gyermeket már önmagában is hatalmas csodával felérő tett. A szülést követő teljes kiszolgáltatottságon, a testi-lelki kínokon is magát elképesztő akaraterővel átküzdő asszony mindvégig bízott sorsa jobbrafordulásában.

Az, hogy milyen érzés lehetett egy gyermekkel a mózeskosárban és kamasz fiával menekülni egy hazájában megbélyegzett, üldözött nőnek, talán ma, az Ukrajnából menekülő anyák és gyerekek láttán válik elképzelhetővé, átélhetővé. Sokáig hittük, hihettük azt, hogy a szétlőtt városok, romba dőlt épültek, kisemmizett emberek látványa már a múlté. A kismama sárga csillaggal című kötetben olvasható napló egy olyan soha nem feledhető mementó így a huszonegyedik században, ami arra késztet minden jóérzésű embert, hogy mélyen elítéljen mindenféle háborús vérontást.

Amikor arról olvasunk, hogy a deportálás előtti pillanatokban milyen utolsó tárgyakat próbál kimenekíteni otthonából a zsidó lakosság, vagy amikor bízva az életben maradásban egy bőrönddel, a szülés előtti napokban, oldalán kamasz fiával útnak indul a német megszállás idején egy sárga csillagos anya, akkor feltárul előttünk az a küzdelmes és kegyetlen valóság, amit sokaknak nem sikerült túlélnie és tragédiába torkollott.

Dévényi Sándorné, Anna is rengeteg veszteség árán maradhatott életben. Családtagok, rokonok tűntek el örökre vagy léptek ki az élők sorából egy gyalázatos, embertelen rendszer következtében. A kismama sárga csillaggal című kötet azért is különösen fájó és megrázó olvasmány, mert egy hétköznapi, egyszeri ember, nő, asszony és anya sorsának alakulásán keresztül mutatja be azt, hogy mekkora pusztításra képes egy megborult világrend szerint cselekvő hatalom.