Mit szól ehhez Novák Katalin: Példátlanul kevés gyerek született az első negyedévben

„Nagy baj van a születésszámokkal” - írja Kapitány Balázs demográfus Facebook-posztjában, miután kiderült, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 19 688 gyerek született januártól márciusig.

Kapitány szerint a modernkori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta egyszer sem született húszezernél kevesebb gyerek az első negyedévben. A mostani adat 5,5 százalékkal elmarad a 2019-es negatív rekordtól (20 854 gyerek).

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az éves szülések 23,3 – 26,1 %-a történik meg az első negyedévben. Ha idénre a legoptimistább értékkel számolunk, még az is igen alacsony évi születésszámot vetít előre. (85 ezer gyermek) - írja.

Az elkeserítő adat alapján úgy tűnik, a Novák Katalin által nagyon sokat dédelgetett babaváró hitel nem hozzott demográfiai robbanást. (Már ha a Fideszen kívül valaki elhitte volna egy percig is, hogy így lesz.)
A parlamentben a jobbikos Z. Kárpát Dániel több, mint kétszáz alkalommal erőltette a kormánynál, hogy foglalkozzon végre érdemben ezzel a tragédiával, mielőtt bármilyen lépés történt volna, s azóta is csak a felső középosztálytól "felfelé" nyújtanak támogatásokat.
Évek óta mantrázza az ellenzék:  a kormányzati hazudozással szemben futószalagon kellene megoldásokat gyártani: bérlakásprogramot, radikális ÁFA-csökkentést a gyermeknevelési cikkeknél, érezhető bérfejlesztéseket, s ami a legfontosabb, kiszámítható, tervezhető mindennapokat szavatolni.