„Attól félek, a közepes gyerekeket mindig jobban szerettem, mint az igazán csillogókat” – Szabó Magda vallomásai a pedagógusi pályáról

A közepes tanuló az, amelyiknek a legtöbb titka van” - olvashatjuk az írónő tanári pályájának egyik legfontosabb tapasztalatát a Jaffa Kiadó Szabó Magda-életműsorozatának 29. kötetében. Az élet újrakezdhető című könyv tizennégy interjúválogatást tartalmaz és betekintést enged Szabó Magda tanárként eltöltött éveinek világába is.

Szabó Magda regényei megírásához a pedagógusként eltöltött évek emberi-tanári tapasztalataiból sokat merített és azt vallotta, hogy mindig szeretettel teli nyitottság vezérelte a rábízott gyerekek nevelése során, noha előfordult, hogy az éppen regnáló hatalom azt hitte, hogy az általános iskolai tanári állást méltóságán alulinak tartja. Pedig ez nem így volt.

Az írónő számára a pedagógusként eltöltött évek tele voltak a későbbi egész írói pályájára komoly hatással lévő meghatározó élményekkel, impulzusokkal. Tanárként a periférián élő, sanyarú sorsú családok életébe is betekinthetett és így sok esetben nehézsorsú gyerekek számára jelentett lelki támaszt.

Az ötvenes években szilenciumra is ítélt Kossuth- és Prima Primissima-díjas Szabó Magda arra a megállapításra is eljutott élete során, hogy a „Tanulmányi eredményen nem múlik semmi, erre megesküszöm .”

Szabó Magda műveiben a család, az ősök és szülővárosa tisztelete és szeretete meghatározó jelentőséggel bírt. A Debrecenben eltöltött gyermekévek emlékeiből számos regényének megírásához töltekezett. Az írónő azt is elmesélte Kabdebó Lóránt irodalomtörténésznek egy interjú során, hogy édesapjának örökségéből származó, huszonnégy személyre kihúzható mahagóni ebédlőasztal körül zajlott a családi életük, ahol esténként verses szekretert készítettek a szüleivel. Ez utóbbi egy kreativitást fejlesztő költői játék volt, amelynek köszönhetően már kisgyermekként megismerkedhetett a verstan alapelemeivel.

A tanulás és tanítás szeretete, és a lankadatlan kíváncsiság a múlt és az emberek cselekedeteinek minél mélyebb megértésére Szabó Magdát egész életében jellemezte. Nyolcvanéves is elmúlt már, amikor a világsikert jelentő Femina-díjban részesült, metropoliszok neves kiadói jelentették meg köteteit, így regényhősei világkörüli útra indulhattak. Férjével, az író-irodalomtörténész Szobotka Tiborral alkotott véd- és dacszövetsége hosszú évtizedeken át jelentette az írónő számára a nyugodt alkotói élethez szükséges harmóniát.

Szabó Magdát kilencvenéves korában olvasás közben érte a halál.

(A cikk először 2022-05-05-én jelent meg, pedagógusnap alkalmából azonban különösen aktuális.)