Az árstop bevált: Több mint 50 százalékkal drágult a tészta, a kávé, a paradicsom és a tojás egy év alatt"

Előre megyünk, nem hátra.

Tavaly áprilisban egy kilogramm spagetti tészta 398 forintba került, ha négy nagy boltlánc (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) átlagát nézzük. Idén április végén azonban ugyanez már 753 forint volt, vagyis a termék egy év alatt 89 százalékkal drágult. Ugyanígy számolva az őrölt kávé 70, a tojás 56, a paradicsom pedig 52 százalékkal lett drágább - a G7 saját mérései szerint ez a négy termék drágult több mint másfélszeresére az elmúlt 12 hónapban.

A portál szerint ezen kívül majdnem másfélszeres áron kapható ma a zsemle, a kifli, a trappista sajt, a kígyóuborka és a félbarna kenyér is. A 42 terméket vizsgáló listán mindössze négy olyan van, amelynek az ára egy év alatt csökkent: a fehérrépa és a sárgarépa egyaránt 15, a vöröshagyma 5, a burgonya pedig 4 százalékkal olcsóbb most, mint 12 hónappal ezelőtt.

A kormány szerint az árstop bevált, és sikerként könyvelték el, hogy csökkent az infláció. A fenti adatokból látszik, micsoda siker.

Az év egészében egyébként átlagosan 10,3 százalék lehet az infláció Magyarországon, és ez 2023-ra is csak 6,4 százalékra mérséklődik majd – ez olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzésében. 

A Jobbik egyébként régóta szorgalmazza, hogy a válságra való tekintettet engedjék el az alapvető élelmiszerek áfáját. A kormány részéről ez süket fülekre talál.