Jakab Péter: Az első kérdést Orbánhoz szeretném intézni, nem valamelyik papagájhoz

A Telexnek adott hosszú interjút a Jobbik elnöke.

Jelenleg ügyvezető kormánya van az országnak, és arra várok, hogy Orbán Viktor letegye a miniszterelnöki esküt. Az első kérdést szeretném majd hozzá intézni, és nem valamelyik papagájához

- mondta Jakab Péter a Telexnek arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy a Jobbik frakcióvezetőjeként nem ő mondta az első napirend előtti beszédet. A pártelnökarról is beszélt, hogy a parlamenti stílusa nagy mértékben függ a magyar emberek véleményétől. 

Én általában az utca emberének hangját szoktam bevinni a parlamentbe. Ha az utca embere finomabb véleményt fogalmaz meg a kormánnyal szemben, akkor lehet, hogy én is finomítok. Ha azonban ugyanolyan kemény és karcos véleményt mondanak Borsodban vagy bárhol máshol vidéken, mint amit az elmúlt években tapasztaltam, akkor ugyanezt a hangnemet kell majd nekem is használnom. Az utcai fórumokon az emberek sokkal radikálisabb hangot ütnek meg a kormánnyal szemben, mint én. Én ezt aztán finomított formában, cizelláltabban adom elő a parlamentben - fogalmazott Jakab.

Jakab Péter korábban úgy fogalmazott, hogy a nép, illetve a vidék hangja kíván lenni, de arra felvetésre, hogy április 3-án a magyar emberek szavazatai alapján erre nincs szükség, a pártelnök úgy vélte, lehet, hogy nem Jakab Péterre mondtak nemet a választók április 3-án, hanem az összefogás arcára és emblematikus szereplőjére.

Jakab Péter szerint volt az előválasztásnak egy olyan fázisa, amikor a közvélemény-kutatók azt mondták, ő az esélyes, aztán Márki-Zay Péter valahogy egy hónap alatt a semmiből az élre tört, és bejelentette, hogy leváltotta az ellenzéket, mi jobbikosok pedig árulók vagyunk, mert képesek voltunk összefogni a kormányváltás érdekében.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik esetében mit jelent a sokszínűség, Jakab Péter elmondta, szerinte csak Jobbik különbözik egyedül érdemben.

Mi vagyunk az egységes ellenzék egyedüli jobbközép pártja. Meg kell mutatnunk azt, hogy mi jobboldali keresztényszociális néppárt vagyunk, és egy szolidáris társadalmat, gondoskodó államot szeretnénk. Nem azért, mert baloldaliak vagyunk, hanem azért, mert szolidaritás az egyik legszebb keresztény érték. Nem fogunk szembe menni az ellenzéki programmal, mert a közös nemzeti minimumokat lefektettük, de lehet, hogy nekem például nem elég az, hogy megduplázzuk a családi pótlékot, ami a többi ellenzéki pártnak elegendő. Én azt szeretném, hogy a családi pótlék összegét családi kártyára utaljuk, és kizárólag a gyermekneveléshez fontos termékek, szolgáltatások megvásárlására lehessen fordítani. Ebben például mások leszünk

- mondta.

Elhangzott, hogy a különbözőségek ellenére a Jobbik része marad az összefogásnak, de Jakab Péter szerint a konstrukciót és az összefogás mélységét át kell gondolni, illetve lehet, hogy a választásokhoz kell igazítani.

Az EP-választáson inkább a sokszínűségre kell helyezni a hangsúlyt, az azt követő önkormányzati választáson pedig ismét az egységre

- tette hozzá a Jobbik elnöke.