Áfamentesség: Minden egyes elvesztegetett nap súlyos forintokba kerül a magyaroknak

Benyújtották a Jobbik áfamentességet célzó javaslatát.

Ma nem hallgattuk meg Orbán eskütételét. Helyette kidolgoztuk és be is nyújtottuk a drágulás elleni javaslatunkat. Már csak meg kell szavazni. Mielőbb! Minden egyes elvesztegetett nap súlyos forintokba kerül a magyaroknak! - írta Jakab Péter a Facebook-oldalára hétfő este.

A Jobbik korábban jelezte, nem vesz részt Orbán Viktor miniszterelnöki beiktatásán, ahelyett a drágulás megfékezését kívánják határozati javaslatukkal elérni.

A benyújtott határozati javaslatban felszólítják a kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül teremtse meg annak jogszabályi feltételeit, hogy az alapvető élelmiszerek mentesek legyenek az általános forgalmi adó alól, különösen az alábbiak:

zsír, olaj, cukor, tej, joghurt, sajt, hús, hal, tojás, magok, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, kenyér, rizs, tészta és gabonafélék.

Az indoklásában kiemelték, hogy Magyarországon jelenleg olyan méreteket öltött a drágulás, ami azonnali és radikális beavatkozást igényel.

Ne szedjen be a kormány se 27, se 18, se 5 százalék forgalmi adót, hagyja ott ezt a pénzt az embereknél - írták, hangsúlyozva, hogy a nulla százalékos áfa alkalmazása az alapvető élelmiszerek esetében nem ismeretlen Európában, legutóbb azt épp a lengyel kormány vezette be.

Ezt az Európai Unió 2021 decemberében újragondolt áfairányelve is lehetővé teszi.