Az élelmiszer-drágulás tekintetében is élmezőnyben vagyunk az Unióban

Ezzel nem büszkélkedik a kormány.

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy szerdán ismertetett elemzésében, amit az MTI szemlézett.

Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adataira épülő összeállítás szerint idén áprilisban Litvániában volt a legmagasabb, 22,1 százalékos az élelmiszerek árának éves szintű emelkedése. A második helyen Bulgária áll 21 százalékkal, a harmadik Lettország 17,7 százalékkal.

Igen jelentős, 14 százalékot meghaladó drágulást regisztráltak Észtországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is. Az EU-s átlag 8,9 százalék volt.

Átlag alatti drágulást kizárólag nyugati tagországokban mértek. Németországban például 8,5 százalékkal, Ausztriában 8,1 százalékkal, Franciaországban 4,3 százalékkal, Írországban pedig csupán 3,6 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért áprilisban, mint egy évvel korábban.

A Jobbik pont egy hete nyújtotta be parlamenti javaslatát az alapvető élelmiszerek áfamentességének megteremtése érdekében szükséges módosításokról. Jakab Péter hétfőn keményen szólalt fel a javaslat mellett a parlamentben, de Orbánék beszélni sem hajlandóak róla.