Jó migránsok? Özönlenek az országba a vendégmunkások

Orbánék nem csak, hogy engedik, de kifejezetten szervezik az egzotikus országokból történő munkaerőimportot ma már tízezres nagyságrendben.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva a fideszes kormány visszaél a jogállami normákkal. Nincs ez másként a szervezett munkaerőimporttal sem: láthatólag végérvényessé tették a harmadik országokból érkező munkavállalók foglalkoztatását könnyítő szabályozást.

Úgy tűnik, fideszes olvasatban a teljes foglalkoztatás úgy néz ki, hogy miközben harsányan kikelnek a migrációval szemben, nem csak, hogy engedik, de kifejezetten szervezik az egzotikus országokból történő munkaerőimportot ma már tízezres nagyságrendben. Miközben tétlenül szemlélik, hogy Magyarországon tömegek esnek ki Európa legkegyetlenebb munkanélküli ellátási rendszeréből, és százezrek kényszerülnek arra, hogy kivándorlóként kezdjenek új életet 

- fogamazott sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint Mgyarország képes lenne arra, hogy a saját erőforrásaira támaszkodva, a saját humánerőforrásaiba fektetve – az oktatást és az egészségügyet is megerősítve – felvegye a harcot a kényszerű kivándorlással szemben. A kérdés, hogy ezzel miért ellentétes Orbánék minden egyes lépése.

Emlékezhetünk, hogy miközben a Fidesz csúcsra járatta a migrációs hisztériát, korábban is százezrével telepített be idegeneket. Tette ezt első körben a feltételezhetően nettó korrupciós csatornaként működő letelepedési kötvény-üzletággal, az utóbbi pár évben pedig bizonyos ágazatokban egyenesen megötszörözték a hazánkba hívott és beengedett idegen munkások számát.

Nem a környező országokban élő magyarokra kell itt gondolni, hanem olyan, sokszor egzotikus országok fiaira, akik jellemzően sokkal olcsóbban vállalják az itteni munkát, mint a magyarok, másrészt azáltal, hogy jellemzően elfogadják a hazainál sokkal kiszolgáltatottabb munkakörülményeket, a „mieinket” érintő feltételeket is egyértelműen gyengítik. Az érintett ágazatokba ráadásul nem feltétlenül alapos vizsgálatok, hanem gyakorta a multicégek munkaherőhiányra vonatkozó „bemondása” alapján hívhatók a külföldiek, miközben magyar fiatalok tízezrei inaktív létre kárhoztatva várják sorsuk jobbra fordulását.

Már írtunk róla, hogy Orbánék 20 éve még bevándorlók betelepítési forgatókönyvét dolgozták ki a népességfogyás ellen. A gondolat az első Orbán-kormány idején olyanniyra nem volt még "Soros-terv", hogy a megvalósításról a kormányfő nyíltan beszélt például az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti ebédjén 2001-ben.

Több millió bevándorlót kellene befogadnia Magyarországnak a következő öt évben, mert így tudja biztosítani a gazdasági növekedés ütemét - mondta akkor Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy Magyarország akár 14 millió embernek is megélhetést tud biztosítani.

Az állítólagos "Soros-tervvel" felérő elképzelés végül nem valósult meg. Illetve nem így. Az Orbán-kormány ugyanis 20 ezer ismeretlen hátterű bevándorlónak adott el letelepedési kötvényt pusztán azért, mert számukra ez anyagilag igen jövedelmező vállalkozás lett. A hátsó ajtón pedig migránsmunkások tízezreit engedték be az országba. 

A korábbi betelepítésre vonatkozó Orbán-terv tehát annyira azért mégsem hiúsult meg.