Trianon 102 – avagy hogyan kapcsolódik össze a magyar történelem egyik legnagyobb traumája a nemzeti önismerettel?

Ablonczy Balázs Ismeretlen Trianon című kötete a Jaffa Kiadó gondozásában a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából jelent meg. A magyar történelem egyik legnagyobb traumája és annak emlékezete hogyan válhatott a „minden rossz metaforájából” a nemzeti összetartozás napjává? – ennek a kérdésnek a megválaszolásában is segít az Ismeretlen Trianon című könyv.  

Két évvel a százéves évfordulót követően pedig megint csak árnyaltabbá változott, vagy legalábbis kellene, hogy váljon Trianon emlékezete. Pár hónapja még kevesen sejtették, hogy újra kényes téma lesz a magyar társadalmat 102 évvel ezelőtt rettenetes csapásként ért békeszerződés. Az arról folytatott diskurzus pedig a legnagyobb diplomáciai körültekintést fogja megkövetelni az orosz-ukrán háború kirobbanását követően. A kötet elolvasása abban is segít, hogy a hazánkra nézve is fenyegető, gyorsan változó történelmi helyzetek alakulását az elmúlt száz év tapasztalatainak távlatából legalább egy kicsit mélyebben, az emberek életén keresztül is próbáljuk megérteni.

Az akadémiai Trianon-kutatócsoport elmúlt öt évének eredményeit is összegző kötet hozzásegít a tisztánlátáshoz nem a diplomáciai-politikai-történeti szempontok középpontba helyezésével, hanem az indulatoktól, erőszaktól, nélkülözésektől, hatalmas, felfoghatatlan veszteségektől összesorvadt magyar  társadalom sokszor áthidalhatatlannak, megoldhatatlannak és nem utolsósorban elviselhetetlennek hitt problémáinak bemutatásával, miközben fájdalmas párhuzamok, nyomasztó hasonlóságok fedezhetőek fel a jelenkori történelem alakulásával is.  

Erőszaktétel, leszámolások, menekülés, járvány, szénhiány, amelyek mögött persze nagypolitikai háttér húzódott, húzódik meg minden korban és időben, ami hatalmas, sokak számára feldolgozhatatlan traumát jelentett és jelent ma is. Etnikai viszonyokkal, szociális, hierarchikus és mentalitástörténeti szálakkal átszőtt múltbéli események következtében kialakult veszteségek és társadalmi, területi átrendeződések minden jóérzésű emberből a háború elutasítását váltják ki.

A parasztszekérre felültetett, utolsó tartalék élelmükkel ellátott, pokrócba bugyolált gyermekekről, megtört anyákról, apákról, idősekről és fiatalokról fennmaradt korabeli fényképek a kilátástalansággal és rémülettel teljes nyomorúságos élethelyzeteket idézik fel:

Milyen lehetett, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum ajtaján kopogtattak idegen hatalmak megbízottjai követeléseikkel? Lehet-e, lehetett-e ilyen válságos helyzetben a műkincsek menekítésével foglalkozni, a kultúra őrévé válni, miközben emberek milliói kerültek krízishelyzetbe?

Hogyan élhette meg és milyen érzés lehetett egy nyolcvanéves földbirtokosnak, akit tornácán karosszékébe ültettek és onnan kellett végignéznie birtoka kifosztását? És hogyan és miként bűvölte meg a francia publikumot a Duna?

Számtalan érdekes, megdöbbentő és elgondolkodtató momentumot elevenít fel az Ismeretlen Trianon című kötet, amely hozzásegít a válságos történelmi helyzetek értőbb és érzőbb feldolgozásához.