15 ezer orosz milliomos hagyhatja el Oroszországot

Ez általában egy ország összeomlásának előszele.

Több mint 15 ezer orosz milliomos hagyhatja el Oroszországot az idei évben, miután Ukrajna lerohanása miatt hátat fordítottak Vlagyimir Putyinnak – írja a Guardian.

A londoni székhelyű Henley & Partners adatai alapján az 1 millió dollárnál (kb. 380 millió forint) nagyobb vagyonnal rendelkező oroszok körülbelül 15 százaléka hagyhatja el az országát 2022 végéig.

Andrew Amoils, az adatokat összeállító New World Wealth kutatási vezetője szerint az elmúlt évtizedben egyre több jómódú orosz hagyta el Oroszországot, ami figyelmeztető jel volt. Mint mondja, a történelemben a nagy országok összeomlását általában a gazdagok kivándorlásának felgyorsulása előzte meg. Ők azok, akik elsőként távoznak, mert erre megvan az anyagi eszközük.

A gazdagok általában az Egyesült Államokba vagy az Egyesült Királyásgba költöznek, ám ezúttal az Egyesült Arab Emírségek lehet a legforgalmasabb célpont: az év végéig 4000 high net worth individuals (HNWI, magas vagyonú ember) költözhet oda, míg Ausztráliába 3500, Szingapúrba 2800, Izraelbe pedig 2500. Emellett sok milliomos költözhet Máltára, Mauritiusra és Monacóba.