Nem a legjobb program lesz repülőre szállni ezen a nyáron

Utasroham, munkaerőhiány, káosz.

A 444 egyik olvasója arról számolt be, hogy a Londonból Budapestre induló járata tíz órát késett, és végül hajnali fél négyre érkezett meg. Másnak ugyanezt az útvonalat hatórányi várakozást követő járattörlés után, az eredetileg tervezett indulás után két nappal, Bécs érintésével sikerült megtennie.

A lap megjegyzi, hogy nincs egyszerű dolga annak, aki repülővel utazna nyáron, és nincsenek könnyű helyzetben a légitársaságok sem. Hétfőn éppen a tömeges járattörlések miatt kényszerült lemondásra az EasyJet légitársaság operatív igazgatója, Peter Bellew. A késésekre, járattörlésekre és a földi kiszolgálás nehézségeire jobb, ha előre felkészül az ember, mert a helyzet nem tűnik gyorsan megoldhatónak.

A jelenség nem kizárólag a Budapestről indulókat érinti, világszerte megfigyelhető. A Guardian nemrég arról írt, hogy több százezer ausztrál nyaralását tette tönkre a csapadékos időjárás, az iskolai szünidő miatt megnövekedett utazási kedv, a légi szektor munkaerőhiánya és az ebből eredő műszaki problémák összessége. További bonyodalmat okozott, hogy a repülőterek hónapok óta kérték, hogy a belföldi utasok a dolgozók létszámhiánya miatt két órával az indulás előtt érkezzenek, azonban egyesek túlzottan óvatosak voltak, és a kértnél sokkal korábban futottak be, torlódást okozva a terminálokon.

A káosz világszerte megfigyelhető:

- Az Egyesült Államokban a július 4-i hétvégén a légitársaságok több mint 1400 járatot töröltek, emellett több mint 14 ezer késett.

- Londontól Amszterdamon át Berlinig kaotikus jelenetek játszódnak le a repülőtereken.

- A Budapest Airport közleménye szerint az európai légiközlekedési problémák Budapesten is éreztetik a hatásukat. 

A 444 kérdésére a Budapest Airport azt írta, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozások megszüntetésével, a nyár beköszöntével párhuzamosan folyamatosan erősödik az utazási kedv. A forgalom fokozatosan, lépésről lépésre épül vissza. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér májusban érte el az elmúlt két év legmagasabb utasszámát.

A májusi utasforgalom meghaladta az 1 millió főt, ami 2021 azonos időszakához képest 1130 százalékos növekedést jelent, ám a 2019-es év májusi forgalmának mindössze 80 százaléka. 2022-ben a továbbiakban a forgalom a járvány előtti szint 80-85 százalékát fogja elérni a prognózisok alapján.