Miközben nálunk 410 forint körül mozog az euró, a horvátok bevezethetik

Az Európai Parlament támogatja, hogy 2023. január elsejével Horvátország belépjen az euróövezetbe.

Az EP 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadta el Siegfried Mureșan (EPP, Románia) képviselő jelentését, amely szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

A jelentés megjegyzi, hogy Horvátország annak ellenére áll továbbra is készen az euró bevezetésére, hogy közben a világ átesett a koronavírus sokkján, az infláció felerősödött, Oroszország pedig megtámadta Ukrajnát.

A horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a saját csatlakozásuk idején. Ennek ellenére a Parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól annak érdekében, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

Eközben szerdán nálunk ismételten történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval, a frankkal és a dollárral szemben is. Délelőtt az euró 410,68 forint, a svájci frank 413,83 forint, a dollár értéke pedig 401,19 forint rekordszintre emelkedett.