Kínában olyan meleg van, hogy föld alatti óvóhelyeket nyitnak meg

Aki aggódik az itthoni hőmérséklet miatt, az örüljön, hogy nem Kínában van.

Kelet- és Dél-Kína több városában is hőségriasztást adtak ki: az előrejelzések szerint akár a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A New York Times beszámolója szerint a tetők sok helyen megolvadtak, az utak felrepedtek, és egyes lakosok földalatti óvóhelyeken kerestek menedéket. Az előrejelzések szerint a hőhullám legalább két hétig kitart.

Az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek globálisan jelen vannak: San Fransiscóban például kisiklott egy vonat, miután megolvadt a sín, Angliában pedig már olvadó utakra figyelmeztetnek az extrém időjárás hatására.

Észak-Kínát júniusban hetekig tartó hőhullámok érték el, miközben az ország középső és délnyugati részén több millió embert árvizek sújtottak.

Hogy mi az igazán meleg? Pl. ez: 

- Egy csungkingi múzeum közleményben jelezte, hogy be kell zárniuk, mert az extrém meleg miatt a cseréptető egyes részei megolvadtak.

- A déli Csianghszi tartomány egyik városában az állami televízió egy, a meleg miatt járhatatlanná vált útszakaszt mutatott be, ahol legalább hat centiméteres ívben felfelé görbült a burkolat.

- Nanjing városában vasárnap óta nyitva állnak a földalatti óvóhelyek is, amelyeket rengeteg lakos vett igénybe.

Itthon sem lesz hűvös: Az Időkép szerint 

szerdától egyre melegebb levegő érkezik fölénk, ismét beköszönt a kánikula, csütörtökön újra elérhetjük a 35 fokot.