Irány a természet! - száz túra egy kötetben

Tenczer Gábor túrablogger és újságíró hiánypótló kötetet írt a főváros nyugati felét övező Budai-hegység és a Budapesttől egy órányi távolságra lévő Pilis és Visegrádi-hegység legérdekesebb részeiről. A Budapest Outdoor című könyv ebben az évben jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. A kötet szerzője elsősorban körtúrákat vagy oda-vissza megtehető „retúrákat” ajánl, amelyek „ideális startpontból induló, a lehető legtöbb impulzuspontot, vagyis lenyűgöző úticélt” összefűző útvonalakat jelentenek.

Túrakörzetenként felkínált fényképes menü alapján lehet kiválasztani az említett könyvből az úticélt. Start- impulzus- és pihipontok között válogathat a túrázni vágyó olvasó, de még arra is lehetőséget teremtett a szerző, hogy a kötetben található QR-kódot mobillal beolvasva a túra követhető térképéhez is eljusson a kiránduló. A Budapest Outdoor azonban még a kisgyerekes túrázóknak is kínál alternatívákat: a szerző által kidolgozott tízcsillagos szisztéma a hegycsúcsok megmászására buzdítja a kirándulások monotóniájától nem ritkán lankadó kedvű kisebbeket. A kötetben összegyűjtött száz túra között azonban nem kevés különleges, ismert vagy kevéssé ismert helyszín található, mint például a Sorrento-gerinc, amelynek varázslatos, mediterrán hangulata, nem túl meredek sziklái valóságos természetes játszótérnek tekinthetők. De arra is választ kaphatunk a könyvből, hogy honnan ered Makkosmária neve, sőt még azok kedvében is járni akart a szerző, akik nem akarnak messze keveredni a budai belvárostól és szónoklásra készülő politikusként szeretnék megmérettetni magukat: ez utóbbi esetben kihagyhatatlan helyszín az Ördög-szószék, az Ördög-orom Farkas-völgy feletti oldalán.

A könnyebb útvonalak mellett közepes és hosszabb túrák is helyet kaptak a kötetben, amelyek során a Budai-hegység térségének és a sziklák és barlangok pilisi világának felfedezésére is sort keríthet a kíváncsi és energikus természetjáró. A Budapest Outdoor azonban ködszitálós novemberi estéken is örömmel ajánlható az energiaválság miatt gyéren fűtött szobája ajtajánál kívül már nem igen kívánkozó olvasóknak is, hiszen számtalan szebbnél szebb fotó teszi még inkább átélhetővé a magyar fővárost övező lenyűgöző természeti környezetet.

Tenczer Gábor: Budapest outdoor (Corvina kiadó, 2022, Budapest)