A jó dolgok a kedvességgel kezdődnek- állítja egy sztárpszichiáter

A boldogságról szóló könyvet írt Marian Rojas Estapé pszichiáter, aki 2007 óta tart előadásokat Spanyolországban és szerte a világon, melyek témája többek között a stressz leküzdése, a mentális egészség elérése, a szociális média, valamint a depresszió és a szomatikus betegségek. A közel háromszáz oldalas A jó dolgok kezdete című kötetet Nemes Krisztina fordításában ismerhetik meg a magyar olvasók és a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

A mai világ tele van lehetőségekkel, még soha nem volt elérhető ennyi minden, ilyen kevés erőfeszítéssel- kezdi kötetét a szerző. Izgalmas útnak ígérkezik önmagunk megismerése és újjáépítése, valamint mindezeken keresztül a boldogság megtalálása. A milliós nagyságrendeket elérő videókkal rendelkező pszichiáter azonban úgy gondolja, hogy a boldogság szoros összefüggésben áll azzal, hogy milyen értelmet tulajdonítunk az életünknek és a létezésünknek. Az említett könyvből megtudhatjuk azt is, hogy mi az a rugalmas ellenállóképesség és hogyan képes az emberi lény felépülni egy traumából anélkül, hogy egy életen át hordozná a nyomait.

Hogyan lehet a szenvedés a boldogsághoz vezető ajtó és miért kulcsfontosságú a kedvesség a jó dolgok eléréséhez? A kötet szerzője pszichiátriai praxisából és saját életéből vett példák alapján építi fel elméletét és tudományos kísérletekkel is alátámasztja többek között az endorfinok és a kortizol mentális egészségre gyakorolt hatását. A kambodzsai bordélyházban tett látogatás tanulságain keresztül betekintést nyerhetünk a fiatalkori traumák leküzdési stratégiáinak megismerésébe is, miközben a megbocsátás és az empátia nélkülözhetetlenségére is rámutat a könyv írója. Marian Rojas Estapé a pozitív szemléletmód kialakításának módszerét is felvázolja az olvasóknak és sok példával alátámasztva hozza testközelbe a boldogságkeresés sokszor kudarcos útjainak buktatóit. Ha boldoggá ugyan nem is válik a kötet elolvasását követően az olvasó, mégis a jó dolgok kezdete lehet ez a könyv.