A hülyeség pszichológiájával érdemes tisztában lenni

Találkozott már olyan személlyel, aki "barom, hülye, idióta, korlátolt, ostoba vagy szemétláda" netán mindez egyszerre? Tudta, hogy a francia "con" szó az említett jelentéseket egyesíti magában? Sőt a "con" kifejezés nemcsak szellemi képességet jelöl, hanem az illető közéletben és személyes kapcsolataiban tanúsított viselkedését is jellemzi.

Ismerősek az ilyen alakok a televízióból, a rádióból, az internet világából vagy csak a sarki kisboltból? Gyűlölet, irigység, kivagyiság, mértéktelen becsvágy, csakhogy tovább soroljuk azokat a rossz jellemvonásokat, amelyekre utal a fent említett hárombetűs francia szó. Gondolta volna, hogy ez még csak  A hülyeség pszichológiájának kezdete, amely kötetet Jean François  Marmion pszichológus, újságíró szerkesztette és a Corvina Kiadó gondozásában látott napvilágot, a magyar olvasók pedig Fáber András és Kiss Kornélia rendkívül leleményes fordításában ismerhetik meg.

Milyen szerencsések a magyar olvasók, hogy a butaság történetével már megismerkedhettek egy méltatlanul elfeledett művelődéstörténésznek, Ráth-Végh Istvánnak köszönhetően. Ha mindezzel azonban nem elégszik meg a kedves olvasó és nyugat-európai valamint tengerentúli szakértő pszichológusoktól szeretné megtudni, hogy milyen például az ostoba emberek alkattana, mik derültek ki tudományos vizsgálatukból vagy egyenesen a szemét trógerek elméletében mélyülne el, akkor kihagyhatatlan hülyeség detektáló kézikönyvre lelt. A kötetben továbbá a neves izraeli-amerikai pszichológussal, Daniel Kahnemannal készített interjú is olvasható, amelyben a kétsebességű gondolkodás elméletével ismerkedhetünk meg, amelyet a 2002-ben közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett kutató magyaráz el. A sok-sok egyéb pszichológiai témájú írás között arról is  olvashatunk A hülyeség pszichológiája című könyvben, hogy az érzelmek nem mindig butítanak, de arra is választ kapunk, hogy miért álmodunk ostobaságokról. És aki a kötetben található állításokban kételkedne, azokat megnyugtatja a szerző, hogy ez nem hülyeség, ez csak pszichológia.